Lang verhaal kort(er)

Degenen voor wie ik deze blog voornamelijk ben gestart, hebben mijn verhaal al (globaal) gehoord of gelezen, maar aangezien dat misschien niet voor iedereen geldt, een korte samenvatting.

Wat voorafging

Op 20 december 2019 had ik een afspraak bij de huisarts, omdat ik een harde plek in mijn linkerborst voelde en het idee had dat mijn tepel soms wat ingetrokken was. Ze snapte wat ik voelde en stuurde me door naar het ziekenhuis voor een mammo- en echografie. Die vonden plaats op 24 december. Tijdens de echo werden er ook biopten afgenomen. Ook daar had ik rekening mee gehouden, want dat dit niet de afmeting van een opgezet kliertje was, zoveel was me wel al duidelijk.

Dominique met haar hulphonden met op de achtergrond de kerstboom.

Mijn timing was redelijk belabberd vanwege Kerst en een weekend. In plaats van de gebruikelijke twee, moesten we maar liefst zeven dagen op de uitslag wachten. In die tijd gingen we van totaal geen paniek, naar “hm… alles los van elkaar kunnen we het wel positief benoemen, maar dit zou toch wel eens foute boel kunnen zijn”, naar “ik vrees dat we toch rekening moeten gaan houden met slecht nieuws”. De dag na Kerst werd ik door de huisarts gebeld die zich afvroeg hoe het was gegaan. Toen ze merkte hoe ik er in stond, gaf ze aan dat het verwachten van slecht nieuws inderdaad misschien wel de beste instelling was, want dat het natuurlijk afwachten was op de uitslag van de biopten, maar dat de radioloog in zijn verslag een vermoeden had uitgesproken dat het kwaadaardig was. Hoe gek het ook klinkt, ik was blij met deze informatie. Iets weten, is beter dan niets! Dus toen we 31 december 2019 om de uitslag gingen, was het horen van de diagnose meer een bevestiging dan dat het insloeg als een bom. Ergens hoop je nog dat de radioloog mis is geweest, ik bedoel, de beste man kan toch ook wel eens een foutje maken??? Maar diep vanbinnen weet je natuurlijk ook dat die kans klein is en je gewoon slecht nieuws gaat horen.

Diagnose

Uit de MRI-scan is gebleken dat het gaat om een kwaadaardige tumor van 4-4,5cm, op zo’n 1,5cm daar vandaan is een satelliet tumor zichtbaar en daarnaast zijn er nog meerdere kleine tumoren van een millimeter of drie op andere plekken in mijn borst.

80 jaar worden

Mijn situatie is vrij complex, omdat we niet alleen kanker te grazen moeten nemen, maar ook rekening moeten houden met de CRPS. In hun advies heeft het Multi Disciplinair Team daar dus ook rekening mee gehouden. Hun insteek: mensen worden gemiddeld 80 jaar oud. Wat moeten ze nu doen om ervoor te zorgen dat ik tachtig kan worden en wat geeft mij de beste kansen om die vijftig jaar te overbruggen, zonder dat de kanker nog eens terugkeert? En dan is het antwoord: mastectomie (amputatie) waarbij reconstructie ten zeerste wordt afgeraden vanwege de CRPS. In een volgende blog vertel ik daar meer over. Je begrijpt dat dit een enorme schok was om te horen en ook niet iets is wat je op een paar dagen verwerkt. En ook niet op een paar maanden trouwens.

Vervolgstappen

Het is nu wachten op de uitslag van het klinisch genetisch onderzoek. Die zal naar alle waarschijnlijkheid tweede helft volgende week bekend worden. Dan zal blijken of deze kanker dikke pech is, of dat mijn kansen op borstkanker aanzienlijk vergroot zijn vanwege een genetisch defect. Afhankelijk van die uitslag en de bijbehorende risico’s zullen we de afweging maken of het een enkele amputatie wordt of een dubbelzijdige en dan zal mijn rechterborst preventief worden verwijderd.

2 gedachten over “Lang verhaal kort(er)

 1. Beste Do,

  Wat een verhaal en hoe realistisch, humorvol maar ook deskundig geschreven. Mocht het niet zo schrijnend zijn, zou er een lach op mijn gezicht verschijnen. Ik wens je onwijs veel kracht, doorzettings en incasseringsvermogen toe. Jij gaat dit onwijs goed tackelen….blijven vechten meis, kanker is te verslaan ! I know ☆♡♧

  Like

 2. Lieve Dominique,
  Wat kan je je verhaal goed verwoorden. Ik vind het zo erg voor je dat je deze rot ziekte moest krijgen! Hopelijk zijn er geen uitzaaiingen!!!
  Ik wens je heel veel sterkte en een goed herstel 😘 groetjes Rita La Heijne ook sterkte voor je ouders

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: