We hebben een datum!

Woensdag 29 januari in de middag is het D-Day en zal ik geopereerd worden! Het gaat een intensief dagje worden, want ik moet eerst in de ochtend nog naar Goes. Na de operatie zal ik één nachtje in het ziekenhuis blijven en de dag erna mag ik, met drain(s) en al, weer naar huis en verder herstellen.

Een schildwachtklier

Als er sprake is van een invasieve tumor, dus kwaadaardige cellen die omliggend weefsel binnengedrongen zijn, kan dit op enig moment ook uitzaaiingen geven naar buiten de borst. Dan komen kankercellen los van de tumor en komen ze terecht in het lymfevocht en vandaar worden ze weer verder afgevoerd naar de lymfeklieren in de oksel. Vervolgens kunnen ze in het bloed komen en verder uitzaaien in de rest van het lichaam. Afhankelijk van hoe die afvoerstroom loopt, is er altijd één klier waar de afvoerstrom als eerste bij komt en mogelijk aangetast raakt: de schildwachtklier. Soms zijn er ook meerdere en wordt er dus niet één, maar meerdere klieren weggenomen bij wat ze noemen, de Schildwachtklierprocedure.

De Schildwachtklierprocedure

Schematische weergave van de schildwachtklierprocedure bij borstkanker

Allereerst moet je dus te weten komen welke klier(en) de schildwachtklier(en) zijn. Soms is het er één, soms meerdere. De ochtend voor de operatie ga ik naar het ADRZ in Goes en daar spuiten ze in de buurt van mijn tumor licht radio actieve vloeistof in. Mocht je me tegenkomen en ik straal wat neon licht uit, dan weet je hoe het komt. Nee nee, grapje. Deze vloeistof wordt door mijn lijf afgevoerd en na 2 uur kunnen ze met een speciale scan zien welke klier(en) oplicht(en); mijn schildwachtklier(en). Vervolgens maken ze daar een foto van en die neem ik mee als ik naar het ziekenhuis in Terneuzen ga. Tijdens de operatie is het verwijderen van de schildwachtklier(en) het eerste wat de chirurg doet. Met een speciaal apparaatje (soort Geiger teller idee), gecombineerd met blauwe kleurstof die ook naar de schildwachtklier(en) stroomt en ze zichtbaar maakt, zoekt de chirurg ze op en haalt ze weg. Daarna gaan ze voor onderzoek naar het laboratorium en een week later krijg je de uitslag. Nadat de klieren verwijderd zijn, gaat de chirurg verder met de operatie en vindt de mastectomie plaats.

Enkelzijde of dubbelzijdige mastectomie?

De uitslag van het klinisch genetisch onderzoek verwachten we ergens tweede helft volgende week. Die zal alles bepalend zijn of tijdens de operatie alleen de linker- of mijn rechterborst preventief mee verwijderd zal worden.

Eerder in het gehele proces had ik zoiets van, hoe later de operatie is, hoe beter. Al is het eind februari! Nu ik een datum heb, merk ik dat het begint te veranderen. Twee weken is echt nog wel heel lang en ik begin nu meer zoiets te hebben van, ik wil niet dat het gebeurt, maar het moet, dus dan kan het maar beter zo snel mogelijk zover zijn en weer achter de rug zijn. Het aftellen kan beginnen!

Eén opmerking over 'We hebben een datum!'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: