Lichtpuntjes

Vandaag was een goede dag. Een dag met lichtpuntjes en die had ik even nodig! De uitslag van het klinisch genetisch onderzoek is binnen én ik ben wezen shoppen voor een nieuwe borst… nou ja, soort van…

Uitslag klinisch genetisch onderzoek

Het eerste goede nieuws van vandaag is dat er geen genetische afwijkingen zijn gevonden. Dat betekent dat mijn rechterborst (op dit moment dan toch) niet preventief geamputeerd hoeft te worden. Een enorme opluchting!
Er is één gen wat ze niet op zo’n korte termijn kunnen onderzoeken en die uitslag laat nog even op zich wachten. Maar stel dat ik aan dat ene gen wél een defect zou blijken te hebben, heeft dat geen gevolgen voor mijn operatie nu. Dus het is nu zeker dat 29 januari alleen mijn linkerborst zal worden geamputeerd.

Externe borstprothese

Het tweede lichtpuntje van vandaag, is dat het begin is gemaakt voor een externe borstprothese. Mocht je nog niet weten waarom een reconstructie voor mij te risicovol is, verwijs ik je even naar een eerdere blog voor uitleg hierover.
De meeste van jullie kennen misschien wel de “kipfilets” die je in een zakje in je bh stopt. Als iemand hier tevreden mee is, ben ik blij voor diegene, maar ik kan daar geen genoegen mee nemen als ik weet dat het beter kan. En dat kan! Dankzij Monique Prevoo van www.prevoomaatwerk.nl. Monique is beeldend kunstenares uit Maastricht en de énige in Nederland die externe siliconen borstprotheses op maat maakt. Geen confectie protheses als in een “one size fits all”-idee, maar echt maatwerk. Of eigenlijk, the next level maatwerk. Het is namelijk een exacte kopie van je eigen borst!

Hoe dan?

Eerste stap is het laten maken van een gipsen afdruk van je borsten. Gelukkig hoefde ik daar niet voor naar Limburg, maar kon ik terecht bij Chantal Dissen in Vlissingen. Zij werkt in het ZRTI (het bestralingscentrum) en heeft van Monique Prevoo geleerd hoe ze de gipsen afdruk moet maken.

Gipsen afdruk van borsten met een externe siliconen borst prothese, gemaakt door wwww.prevoomaatwerk.nl
Dit zijn gedragen externe protheses die Chantal heeft gekregen, zodat je een beter idee krijgt van het concept en de prothese ook kunt voelen Huidskleur, tepel, vorm, gewicht… Iedere prothese is uniek en aangepast aan jouw situatie.

De vervolgstappen vinden plaats na de operatie en daarvoor moeten we wel naar Maastricht. Als de wond eenmaal goed genezen is en er geen onderhuids vocht meer is, neem je de gipsen afdruk van je borsten mee en wordt er een nieuwe gipsen afdruk gemaakt. Met deze afdruk krijg je een exacte kopie van het litteken en gebied er omheen. Monique weet dan dus wat de vorm van de externe prothese zowel aan de buiten- als binnenkant moet worden. Die maakt ze vervolgens van siliconen en het is werkelijk bizar hoe goed ze het op een echte borst kan laten lijken!

Doordat de prothese van siliconen is, heeft het al enige grip en blijft hij vaak goed op zijn plek zitten in je bh. Maar wat ik ervan begreep, zijn er ook vrouwen die hem nog extra met medicinale lijm vastplakken. Ook ideaal als je bijvoorbeeld gaat zwemmen, want jazeker, zelfs dat is mogelijk!
Qua zicht ziet het er natuurlijk vele malen natuurlijker uit dan een confectie prothese (de “kipfilet”), maar wat ik persoonlijk ook een groot voordeel vind, is dat je gewoon je eigen bh’s kunt blijven dragen. Immers, het enige verschil is dat je borst nu niet meer van huid en vet is, maar van siliconen. De vorm is precies hetzelfde!

Ik moet zeggen dat toen ik de folder van deze externe protheses van de mammapoli meekreeg, ik onder de indruk was dat dit kon. Maar nu ik live bij Chantal heb gezien hoe het eindresultaat er uit zal zien en voelen, word ik er zelfs een beetje enthousiast van. Natuurlijk had ik het allerliefst een reconstructie gehad, maar goed, dat is geen optie en dan vind ik dit een zéér acceptabel alternatief!

Deze lichtpuntjes kwamen op het juiste moment en ik had ze mentaal echt even nodig. Ik ben SUPER blij dat ik mijn rechterborst kan behouden en nu ik gezien heb hoe mooi de externe borstprothese kan worden, heb ik er alle vertrouwen in dat ik daar wel aan kan gaan wennen!

Interessante links
Monique Prevoo
| Externe siliconen borstprotheses | www.prevoomaatwerk.nl
Chantal Dissen
| Gipsen afdruk in Vlissingen | https://www.facebook.com/externeborstprothese/
Zij maakt overigens niet enkel afdrukken voor bovengenoemde externe protheses, maar je kunt ook bij haar terecht als je voor je operatie een afdruk wilt laten maken en deze wilt bewaren als aandenken.

11 gedachten over “Lichtpuntjes

 1. Dominique , wat is dit enigszins goed nieuws , ik ben blij voor je meid dat het tot nu toe positiever uit is gevallen als hoe het ook had kunnen zijn , evengoed super heftig natuurlijk, denk aan jou❤️

  Geliked door 1 persoon

 2. Dankjewel dat je ons op de hoogte houd. Goed om te horen dat er weer lichtpuntjes voor je zijn. Hoop van harte dat alles positief gaat verlopen en je aan je herstel kunt gaan werken.

  Hartelijke groeten Willy Morcus

  Like

 3. Dat klinkt idd als een lichtpuntje. Neemt niet weg dat je een hele lnage weg moet gaan bewandelen en eerst de opeartie van de 29-ste zo goed mogelijk moet zien door te komen.daar duimen we nu voor.maar je bent een bijzonder sterk en positief mens en met zoveel lieve mensen om je heen kom je een heel eind.Wens je nu alvast voor volgende week alle goeds meid.Sterkte vanuit Eindhoven en een knuffletje van vaillant en ook voor jouw 2 kanjers.

  Geliked door 1 persoon

 4. Better news that you lose one breast rather than two, and already you find an amazing solution for an external prothesis – well done. I like how you you always seek out the positive, such a strong, smart lady. Sending healing hugs your way Dominique.

  Like

 5. Zo fijn! Lichtpuntjes heb je nu zeker nodig! Alle moed verzamelen!! Jij kan dit! Deze dag geeft kracht en moed voor de toekomst, hopelijk ook een minder hoge drempel voor de operatie, hoe heftig dit ook is! Ik wens je heel veel sterkte, sterkte met wachten op de ok-dag maar ook sterkte voor de operatie zelf! Jij bent zo sterk! XX

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: