Aftellen…

Het aftellen naar de operatie woensdag is begonnen! Ik weet niet of ik er ooit echt klaar voor ga zijn, maar vandaag heb ik een belangrijke stap. En oh boy, dat was een spannende!

Been versus Borst

Het lijkt misschien vreemd dat ik een probleem maak van een borst missen, terwijl ik blij was dat mijn been eraf ging. Ik kan natuurlijk niet voor anderen spreken, maar voor mij is een been missen toch anders dan een borst. Ik denk vooral omdat de situatie met mijn been destijds volledig anders was. Ik leed 24/7, de pijn was ondraaglijk en putte me compleet uit. Ik raakte mijn been fysiek kwijt, maar de vijftien jaar ervoor had ik er al niets mee gekund. Het zat aan mij, maar qua functieverlies maakte het dus helemaal niks uit. De amputatie zelf voelde zodoende meer als een opluchting en verlossing, dan als een daadwerkelijk verlies. Nu, met mijn borst, is de situatie het tegenovergestelde. Jazeker, allebei even dodelijk als ik niets doe, maar daarmee houdt de vergelijking eigenlijk wel op. Ik heb geen pijn, ondervind op geen enkele manier enige hinder ervan en als je het niet weet, is er geen indicatie dat je aan me kan zien dat ik zo ziek ben. Daarnaast is het toch ook een stukje van je vrouwelijkheid. Iemand zei tegen me: “Maar ze hebben ook van die zakjes die je in je bh doet en niemand die er wat van ziet hoor!” Natuurlijk heel goed bedoeld, maar het zal me een rotzorg zijn of iemand er wat van ziet of niet. IK weet dat er niets onder zit en dát is wat telt! En dat maakt het mentaal een zwaarder proces, want hoe je het ook draait of keert; het is een verminking en ziet er niet fraai uit. Natuurlijk wéét ik dat het noodzakelijk is en wéét ik dat het mijn beste kans is om voorgoed hierna kankervrij te zijn en blijven… maar zoals wel vaker het geval is, liggen verstand en gevoel mijlenver uit elkaar.

Afscheid nemen; hoe doe je dat?

Met iedere dag die voorbij gaat, komt de operatie ook weer iets dichterbij. Moet ik bewust afscheid nemen van mijn borst en zo ja, hoe dan? Er nog eens extra naar kijken? Extra aan voelen? Me een voorstelling maken hoe het er na woensdag uit zal zien? Ook dit zal een persoonlijk proces zijn dat voor iedereen anders is, maar ik denk dat ik vandaag een goede stap heb gezet. Ik heb namelijk iets heel engs gedaan. Als in, “doodeng-ik-schijt-zeven-kleuren”-eng, die categorie…

Nu ik er op terug kijk, ben ik heel blij dat ik het gedurfd heb, maar laten we zeggen dat het voorafgaand aan het daadwerkelijke moment wel een dingetje was. Vandaag heb ik me topless laten fotograferen! Ik ben namelijk best wel een aanzienlijk beetje preuts en het zou niet in me op komen om naar een naaktstrand of idem sauna te gaan. Dit was dus best wel een stap voor me, maar het is een geruststellend idee dat als ik er ooit behoefte aan heb, ik nog eens naar de foto’s van vandaag kan kijken. Het was een bijzondere ervaring om mee te maken en ik ben Patricia eeuwig dankbaar dat ze hiervoor open stond, mij op mijn gemak stelde en prachtige foto’s als aandenken heeft gemaakt!

En nu…

Tja, nu is het wachten tot het woensdag wordt. Ik heb nog drukke dagen voor de boeg met een hoop afleiding. Ben ik er klaar voor? Geen flauw idee. Gisteren zou ik geantwoord hebben met “absoluut niet”. Vandaag met een “misschien. Soort van”. Ik betwijfel of ik er ooit klaar zal zijn, maar ik kan er steeds beter in berusten. En misschien is dat wel het hoogst haalbare op dit moment en moet ik daar tevreden mee zijn.

Tot slot wil ik iedereen bedanken die op welke manier dan ook met ons meeleven. De bezoekjes, telefoontjes, appjes, bloemen en enorme berg kaarten die ik al heb mogen ontvangen… Het is een troost dat er zoveel mensen met ons meeleven en voor ons bidden in deze zware tijd. DANK JULLIE WEL!

18 gedachten over “Aftellen…

 1. Nogmaals, wat een humor en zo herkenbaar….stoere dame, we wensen je sterkte voor woensdag. Zet hem op, we twijfelen er niet aan dat je dit ook gaat fixen !
  Jan en Manon xx

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dominique, verliezen is iets kwijtraken en je kan zoeken naar een speld in een hooiberg maar wat je verloren ben kwijt ben hoef je niet te zoeken. Het zit in je in die mooie meid, in jou en het zit niet in dat been of die borst. Je lichaam zeggen ze is verminkt maar jij, jij zelf niet omdat je ben wie je bent. Kanjer

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dominique,
  Ik wens je heel veel sterkte toe de komende tijd. En wat ontzettend stoer dat je die foto’s hebt laten maken. Het gaat inderdaad om jou en hoe jij het beleeft! Dat is een proces van acceptatie waar je doorheen gaat. Ookal gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Iets dat ik van jou hebt geleerd in de tijd dat ik je heb leren kennen. Ik denk aan je, liefs Else

  Geliked door 1 persoon

 4. Heb maar een woord voor je,TOPPER, jij straalt zoveel kracht en moed uit,dat jij ook hier doorheen komt.Tuurlijk, ik vind het zó vreselijk voor je,maar jij kunt dit.Het zal zeker met vallen en opstaan gaan,maar jij gaat dit redden.Liefs en een knuffel van ons samen uit Eindhoven.We duimen woensdag voor je.Veel sterkte voor alle lieve mensen om je heen en natuurlijk jouw 2 grote knajers.

  Geliked door 1 persoon

 5. Zo hey dat is moedig van je! Dat voelt wel erg naakt in zo’n studio, pfff. Maar goed gedaan! En wees gerust…je hoeft ze niet aan je muur te hangen 😉
  Ik wens je echt onwijs veel sterkte, het is rete spannend maar je hebt al voor meer hete vuren gestaan! Met de steun en gebeden van veel mensen achter je mag je je gedragen voelen! Ik weet zelf nog dat ik een keer geopereerd werd en iemand bidde mij toe dat de engelen rond mijn operatietafel zullen staan, dat vond ik een mooi beeld, dus dat wil ik je meegeven. Liefs X

  Geliked door 1 persoon

 6. Wauw, wat krijg jij een boel op je bordje, maar kanjer, wat ga jij er fantastisch mee om. Diep respect voor jouw manier om ermee om te gaan. Natuurlijk zal je ook vaak diep in de put zitten, maar jij komt er steeds weer positief en sterker uit. Heel veel sterkte wens ik jou en je familie toe en ik hoop je gauw weer aan de zeedijk te zien na de operatie. Strekte en als ik iets voor je kan doen, laat het me dan weten. Liefs en groetjes Marja

  Geliked door 1 persoon

 7. Heel veel sterkte do! Je bent een topper. Ken geen sterke vrouw als jou! Woensdag brand ik een extra kaarsje voor jou, je bent elke dag in me gedachte woensdag nog een beetje meer! Ben super blij dat ik je heb mogen leren kennen. Zodra je aangesterkt bent kom ik zeker weer langs. Heel veel sterkte woensdag en de dagen die daarna komen ♥️

  Like

 8. Moedig van je dat je je verhaal zo openhartig met ons deelt Do!! Ongelooflijk veel sterkte met alles toegewenst! Voor jou, maar uiteraard ook voor de rest van jullie gezin…

  Like

 9. Dominique ik leef met je mee. Heel moedig en dapper van je om zo open je verhaal te delen.
  wat een krachtig persoon ben je ……………. heel veel sterkte en beterschap! xxxxx

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: