Een bijzondere 24 uur…

De ene dag om 11u ga je in de scan om de schildwachtklierprocedure te starten. De volgende dag om 11u ga je met een drain en een borst minder weer naar huis… Er zijn dagen in mijn leven die merkwaardig verlopen!

Van woensdag 11u tot donderdag 11u

Het inspuiten van de licht radioactieve vloeistof ging vlotjes, dan twee uur wachten en toen de scan van een klein half uur. Vervolgens Mika bij mijn vader en Ulli afgezet en mijn moeder en ik door naar het ziekenhuis. In eerste instantie zou ik om 14u aan de beurt zijn, maar om goed 13.15u kwam de verpleegster al zeggen dat ik me klaar moest gaan maken.

Afbeelding van lymfeklieren in de oksel die oplichten na inspuiting radio actieve vloeistof voor de schildwachtklierprocedure.
Op deze afbeeldingen lijken het maar twee klieren, maar vanuit een ander aanzicht kon je de derde klier ook goed zien.

De operatie is goed verlopen. Er zijn drie klieren verwijderd. Nogmaals, dit zegt niets over eventuele uitzaaiingen of de kans daarop. Het enige wat dit vertelt is dat de afvoer van het lymfevocht van mijn tumor naar drie lymfeklieren liep. Of er uitzaaiingen zijn, wordt nu onderzocht. Deze keer was de pijnmedicatie perfect geregeld en ik lag met een aardige mevrouw op de kamer die dezelfde operatie had ondergaan. Was ’s avonds nog veel suf, maar heb eigenlijk geen pijn gehad. De huid rondom de wond tot aan mijn elleboog was helemaal verdoofd, dus dat was erg prettig bij het maken van transfers van bed-rolstoel-wc en vice versa.

Donderdagochtend kwam de chirurg op ronde en daarna kwam de verpleegkundige nog om een tijdelijke prothese te passen en verschoonde ze de pleister, zodat ik naar de wond kon kijken. Dat hoort bij het verwerkingsproces en is blijkbaar belangrijk. Ik had de avond ervoor al gekoekeloerd, dus wat mij betreft was het niet zo nodig geweest. En daarna mocht ik naar huis! Dus wat ik in de intro al typte, 24u later stap je het ziekenhuis weer uit met drain en zonder borst. Hoe bizar is dat?!

En nu?

Nog steeds nauwelijks pijn. In rust als ik in bed lig, praktisch geen. Soms trekt het wat aan mijn oksel, maar dat is meer hinderlijk dan dat het echt pijn doet. Als er druk op de wond komt, bijvoorbeeld bij het maken van een transfer of als ik me opdruk in bed als ik onderuit gezakt ben, dan doet het wel even zeer. Ik had gehoopt dat de drain er vandaag al uit had gekund, maar er komt nog teveel wondvocht uit. Zoals het er nu naar uitziet, morgen ook nog niet, maar zullen zien. Het moet er toch uit en hoe meer er nu met de drain uit komt, des te beter.

Dit is natuurlijk allemaal interessant nieuws, maar de echte vraag die bij iedereen kriebelt: wat vind ik er nu van? De wond is langer dan ik verwacht had. Ik dacht dat er twee losse incisies gemaakt zouden worden; één voor de klieren en één voor de borst. Maar het is dus één vrij lange die tot ver onder mijn oksel doorloopt. En ja, laten we eerlijk zijn; erg fraai ziet het er niet uit. Gisteren was ik vooral nog heel erg opgelucht dat de kanker nu verdwenen is. Het kan natuurlijk nog dat er uitzaaiingen zijn, maar de kwaadaardige bron is nu in ieder geval weg. En dat geeft lucht. Een hele hoop lucht. Vandaag bij de pleister wissel vond ik het er wel naarder uitzien dan gisteren, maar bovenal heerst de opluchting. Ik denk dat het ook scheelt dat het er wel ongeveer zo uitziet als ik had verwacht. Ik heb nu natuurlijk alleen nog maar van bovenaf gekeken en dat is voorlopig goed. Ik denk dat de confrontatie in de spiegel wat pijnlijker is, maar zie nog geen noodzaak om dat nu al te doen. Komt vanzelf wel.
Ik ben nog erg moe van de narcose en alle genezingsprocessen in mijn lijf. Dus probeer nog veel te rusten en bij te komen.

Maandag 10 februari moeten we om de uitslag van de klieren en krijgen we het definitieve nabehandeltraject te horen. De dag ervoor word ik 34, dus hoe mooi verjaardagscadeau zou het zijn als de arts me dan vertelt dat de klieren schoon zijn?!

13 gedachten over “Een bijzondere 24 uur…

 1. Dominique,

  Operatie gelukkig achter de rug.

  Klinkt nu toch hoopvol, maar begrijp dat het spannend blijft tot 10 februari.

  Hoop zo van harte dat het allemaal goed komt.!!!

  Hartelijke groeten

  Willy Morcus

  Like

 2. Hoi Do, blij van je te horen en dat je alweer thuis bent ook. Gelukkig dat je relatief weinig pijn hebt gehad dat is toch mooi meegenomen. Mens wat een ingreep toch weer en natuurlijk gaan we hopen op het mooiste verjaardagskado wat je maar kunt krijgen. Zou lekker nog even wachten met de spiegel kom eerst maar bij van alle emoties. De honden zullen ook wel blij zijn je weer te zien.
  Hou je taai, ik denk aan je en zodra het voor jou mogelijk is kom ik een keer een bloemetje bij je brengen.
  Marja

  Like

 3. Blij voor jou lieve Dominique dat alles goed is verlopen , nu goed herstellen en vooral hopen🙏🏻 Op goed nieuws qua uitzaaiingen , ik denk aan je ❤️

  Like

  1. Oh lieve Do, wat ben ik blij dat alles goed is verlopen. Nog een weekje in onzekerheid voor wat betreft uitzaaiingen, maar we gaan er gewoon van uit dat die er niet saai. Hou je taai en ik denk aan je xx

   Like

 4. Heel veel beterschap en we hopen mee dat er geen uitzaaiingen zijn. En wat schrijf je je verhaal prachtig op.
  Gr. Leendert, bianca, anna en niels

  Like

 5. Deze grote hobbel heb je al genomen meid,nu herstellen en hopelijk op naar goed nieuws.Je bent een kanjer en duim voor het allerbeste voor je.

  Like

 6. Lieve Dominique, wat bewonder ik jou kracht. Gelukkig viel de operatie mee en we blijven duimen voor een positieve uitslag 🕯️
  Veel liefs

  Like

 7. Ik sta te kijken van de snelheid waarbij alles is gegaan in een paar weken tijd voor jou. Wat ontzettend heftig. Ik hoop dat je snel hersteld en dat de uitslag goed uit gaat pakken. Het is toch wel een beetje veel wat je zo voor je kiezen krijgt.

  Like

 8. Wow! Dat kun je wel zeggen… wat een dag.
  Super fijn dat je zo weinig last hebt. We blijven duimen voor een voorspoedig herstel en een hele goede uitslag.

  Like

 9. I am so pleased to hear the surgery went well Dominique and that you are recovering at a steady pace. I hope with all my heart your test results on February 10 will be clear and that you can get on with your life. It will be different after all you have been through in recent weeks, but just remember you are and always will be a beautiful person, with or without your breast. Rest up, be kind to yourself. Sending hugs and love. Judy McShane xx

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: