In de zesde versnelling!

Vandaag heb ik er alweer een retourtje EMC op zitten! Gistermiddag werd ik gebeld dat ik vanochtend het intakegesprek had voor de bestraling. Ik wist nog niet dat besloten was dat we eerst gingen bestralen, maar dat maakte dit telefoontje dus gelijk duidelijk. Ik zag best wel een beetje op tegen de rit en inspanning omdat ik nog niet helemaal hersteld ben van de RFA-sessie, maar alles is goed verlopen.

De radioloog was ontzettend aardig en legde alles goed uit. En ook al was ze niet aardig geweest, ze ging een lakentje halen zodat Mika niet op de grond hoefde te liggen dus ze had ons hart hoe dan ook al gestolen. Wat ze gaan doen heet stereotactische radiotherapie; een heel precies gebied met een heel hoge dosis bestralen. Dat doen ze met behulp van de CyberKnife, een bestralingsarm op een robot. Het zullen 3-5 sessies zijn, om de dag, en de sessies zullen ieder zo’n 30 minuten duren. Gelukkig hoeft alleen mijn rechterarm dan boven mijn hoofd te liggen, dus dat kan ik alvast gaan trainen!

Volgende week moet er eerst nog een MRI-scan gemaakt worden. De radioloog wil er 100% zeker van zijn dat die resterende tumor in mijn lever er echt nog zit. Ook op de laatste CT-scan (van afgelopen donderdag dus), is hij eigenlijk niet te zien. Als blijkt dat ie er nog wel degelijk zit (waar we uiteraard wel vanuit gaan), zal ik later die week nog een CT-scan hebben en wordt een vacuümmatras gemaakt wat er voor zorgt dat ik tijdens de bestralingen zo stil mogelijk kan liggen. Meestal duurt het na deze laatste CT-scan nog een dag of tien voor de daadwerkelijke bestraling van start gaat.

Ik kan het gehele proces van de bestraling en het matras natuurlijk gaan uitleggen, maar dat heeft het EMC al voor ons gedaan! Heel nice. Dus als je interesse hebt, kijk dan vooral even deze filmpjes:

Wat tot slot misschien ook nog even interessant is om uit te leggen, is waarom de RFA niet gelukt is bij deze resterende tumor. Daar was ik nog benieuwd naar en had ik vandaag nagevraagd. Er zijn twee redenen, de eerste is dat ze hem dus eigenlijk niet kunnen vinden en dat is noodzakelijk voor RFA; ze moeten exáct op de juiste plek zitten. Ten tweede is dit die tumor die precies tussen de splitsing van een bloedvat ligt. Dat maakt ‘m ook minder geschikt voor RFA, want bloed stroomt en koelt daarmee af, terwijl bij RFA juist de warmte cruciaal is. Wat ik ook nog geleerd heb, is dat de markers niet in of direct naast de tumor geplaatst worden, maar ze geven een indicatie van het gebied aan. Dat alles bij elkaar is de reden geweest dat ze a) de RFA niet hebben kunnen toepassen op deze tumor en b) waarom de markers plaatsen wel lukte. Ook weer opgehelderd!

10 gedachten over “In de zesde versnelling!

 1. Hoi Dominique,

  Dat gaat zeker in een zesde versnelling met jou. En dat deze arts ook zo zorgzaam is voor Mika, dat zegt veel. Je bent in goede handen dat kan niet anders.

  Liefs van mij Els

  Verzonden vanuit Outlook Mobile

  ________________________________

  Like

  1. Lieve Dominique, wat fijn dat alles nu heel snel gaat. Natuurlijk zeer vermoeiend voor jou, maar beter dan de stress van het lange wachten. Inderdaad lief dat ze ook aan Mika denken. Dat voelt goed aan. Je bent in goede veilige handen en eindelijk zit de vaart erin. Heel veel sterkte en rust tussendoor goed uit. Heel veel liefs.

   Like

 2. Mooi dat alles duidelijk wordt uitgelegd Dominique. Gaat nu wel in sneltreinvaart.

  Paar dagen om bij te komen heb je nu wel nodig.

  Morgen lekker genieten langs het water??

  Hartelijke groeten Willy

  Like

 3. So good there is more action, you explain everything so well and the videos help also – thank you! How nice of the lady to care about Mika’s comfort too. Good wishes come your way, it is certainly ‘onwards and upwards’ which is much better than all the waiting. Love and hugs. Judy McShane xx

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: