We gaan weer verder!

Eindelijk heb ik weer nieuws te melden: gisteren werd ik gebeld dat we maandag starten met de bestraling en ik van 22 juni tot en met 1 juli om de dag bestraald zal worden in Rotterdam! Er zijn wat last-minute aanpassingen ten opzicht van het oorspronkelijke plan, maar met een heel goede reden.

Toen de radiotherapeut-oncoloog de beelden van de scans aan het bekijken was, viel haar op dat het ieneminie kleine derde tumortje in de maak eigenlijk heel erg goed zichtbaar was. En toen ze verder ging overwegen of het misschien zinvol zou zijn ook daar nog markers te plaatsen en het mee te bestralen, kwam ze er achter dat hij eigenlijk perfect in lijn ligt met de grotere tumor waar we de bestraling in eerste instantie voor zouden doen! Na overleg met mijn oncoloog, besloten ze om door deze geweldige ligging, ze beiden te gaan bestralen. Twee vliegen in één klap, BOOM, geweldig!

Maar… als iets te mooi om waar te zijn lijkt, is dat vaak ook zo en er kleven dan ook wel wat risico’s aan. De grotere tumor ligt diep in de lever, maar die kleine ligt op de rand. Met de marge die er nog omheen moet zitten, moeten ook wat spieren, m’n onderste rib en misschien een stukje thoraxwand mee bestraald worden. En dat is waar wat risico’s aan kleven. De voornaamste is dat door de hoge dosis van de bestraling, de kans heel groot is dat mijn rib breekt. Als we enkel de grotere tumor hadden bestraald, had het in drie keer gekund. Echter, omdat we nu die kleine tumor op de rand ook mee gaan bestralen, hebben ze gekozen om het te verspreiden over 5x. Dan is de dosis per bestraling wat lager en daarmee ook de kans dat mijn rib breekt. En hopelijk beperken we dan ook eventuele schade aan spieren en de thoraxwand.

Je kunt je afvragen, waarom neem je in vredesnaam deze risico’s als je hierna toch nog chemo krijgt?! Goede vraag, maar het antwoord is simpel: we gaan voor volledige genezing! Als we nu enkel de grotere tumor zouden bestralen, dan moeten we afwachten óf en zo ja, in hoeverre de chemo de kleinere tumor vernietigt. Nu we hem mee bestralen, hebben we de zekerheid dat ook die tumor helemaal foetsie is! En dat maakt het de risico’s nemen voor mij waard. We moeten ALLE kankercellen doden en door de kleine tumor mee te bestralen, vergroten we die kans aanzienlijk!

Tot slot nóg meer goed nieuws om mee af te sluiten: zoals het er nu naar uit ziet op de scanbeelden, lijkt het dat de RFA uiterst succesvol is geweest en er geen tumorresten meer in mijn lever achtergebleven zijn! Vol goede moed gaan we de komende anderhalve week in!

Voor iedereen die wil checken wat er nu precies gaat gebeuren tijdens de bestraling, verwijs ik je naar een eerdere blog met uitleg over de sterotactische bestraling: https://dominiquedejonge.com/2020/05/20/in-de-zesde-versnelling/

17 gedachten over “We gaan weer verder!

 1. Lieve Do

  Wat blijf je toch altijd positief!
  Wat er ook gebeurt!
  En dat is jou kracht
  Zo kom je er wel!!
  We denken aan je!

  Like

 2. Lieve Dominique, wat ben je toch een kanjer, je gaat er weer volop tegenaan.
  Meisje heel veel sterkte voor jou en je ouders
  We duimen dat alles goed komt en je helemaal kankervrij gaat zijn na al deze behandelingen en kuren. Heel veel liefs van Bram, Marja,Buddy en Joy

  Like

  1. Lieve Do, wat een zwaar traject tot 1 juli. Het is veel. Maar gelukkig dat je nu kunt starten. Met een duidelijk doel voor ogen: Beter worden! Liefs

   Like

 3. Hallo Do, heel goed en gelukkig maar dat je zo positief blijft. Dat is super! Sterkte met de verdere behandelingen. Groetjes en veel liefs.

  Like

 4. So pleased the action plan will begin on Monday, it will be an intense time for you but I wish you well for the next week and a half. You are a strong lady and will get through this! Sending hugs and much love from Australia. xx

  Like

 5. Hoi Dominique, dank weer voor je update.
  Wat fijn dat de RFA succesvol is geweest, dat geeft weer extra moed voor de komende bestralingen.
  Om de dag naar Rotterdam en dan de bestralingen erbij zal best pittig zijn. Ik wens je / jullie veel sterkte voor de komende tijd.
  Een warme groet van mij,

  Like

 6. Goed nieuws Dominique. Wordt een pittige periode maar geweldig vooruitzicht op volledige genezing.

  Hartelijke groeten.

  Willy

  Like

 7. Beste Dominique, ik wens je heel veel succes en sterkte de komende weken. De behandeling is enorm zwaar, maar jij bent zo sterk en zo positief.
  De “ krenten in de pap”, zijn weer gevonden! Er is uitzicht op volledige genezing en dat is geweldig nieuws.
  Hartelijke groet,
  Hans

  Like

 8. Do geweldig nieuws. Doordat je om de andere dag bestraald wordt mag je daar dan blijven of moet je op en neer rijden? Dat lijkt me zeer vermoeiend. Blijf positief dat is de helft van de genezing. Sterkte en ik denk aan je.

  Like

 9. Heel veel sterkte Dominique! Toevallig van het weekend het stukje op Dance! Dance! Dance! in de herhaling gezien. Wij denken aan je (en Wout denkt aan Mika en Ulli 😉 )

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: