Klaar voor de start!

Het chemo festijn staat op het punt los te gaan! Nog twee dagen en dan is het zo ver. Nog wat laatste voorbereidingen treffen, maar ik ben er klaar voor!

Vandaag is de PICC-lijn gestoken. Ik vond het best een creepy idee dat er een slangetje naar je hart gaat, maar zoals bijna altijd, viel het uiteindelijk 1000% mee. Eerst wordt met een echo apparaat een groot bloedvat opgespoord, dan maakt de radioloog met een pen een aantal afdrukken in je vel om de lijn van het vat aan de buitenkant “zichtbaar” te maken. Vervolgens brengt ie een draadje in en boven je hoofd hangt een röntgenapparaat zodat ze kunnen zien hoe ver het draadje in je is. Als hij ver genoeg is, halen ze het er uit en knippen ze het slangetje lengte a.h.v. de lengte van het draadje. Dan verdoven ze je huid (dat spul vernauwt de bloedvaten, dus vandaar dat ze met het draadje eerst de pad afmeten), klein sneetje, slangetje dat dus al de juist lengte heeft wordt ingebracht en dat is zo ongeveer alles! Aan de buitenkant is het slangetje in een zogeheten STAT-lock geklikt, zodat ie goed vastzit. Je moet er toch niet aan denken dat je ‘m er per ongeluk uit zou trekken, brrr! Vanaf nu loop ik dus met een fancy kous om mijn arm. Ik heb er geen last van en voel hem niet zitten. Als de rest van dit traject ook eens zo soepel zou kunnen verlopen!

Helaas is de start van de chemo niet morgen (dinsdag), maar donderdag de 23e. Bij de intake zei ik, oh, doe maar donderdag. Later dacht ik, misschien niet handig als de top van je ziek zijn in het weekend ligt. Indien nodig is er natuurlijk altijd hulp, maar doordeweeks bel je net iets gemakkelijker even voor raad dan in het weekend. Omdat ik nog niet ingepland was, zouden ze het naar de 21e verzetten, maar toen ik de data doorkreeg, bleek het toch op de donderdag te zijn ingepland. Helaas pindakaas. Geen ramp, maar nog twee dagen langer wachten, is jammer.

Donderdag om 10u slik ik thuis de eerste medicijnen tegen de bijwerkingen. Om 11u moet ik op de dagbehandeling oncologie zijn. Dan starten we eerst met medicijnen tegen de misselijkheid en daarna de daadwerkelijke chemo. Verder heb ik allerlei voorzorgsmaatregelen genomen om mijn gebit te beschermen. Niet alleen kan veel overgeven het glazuur van je tanden aantasten, maar de chemo kan ook doorwerken in de wortel en die aantasten, zei mijn tandarts. Dus dagelijks mondwater om te spoelen, wekelijks hoog fluoride gel en een andere tandpasta. Of het werkt, geen idee, maar het valt te proberen. Een andere mogelijke bijwerking is verstopping. Nu werken mijn darmen al niet helemaal soepeltjes, dus we hebben de massages om de darmperistaltiek te stimuleren opgeschaald van tweewekelijks naar wekelijks en ik drink niet één, maar twee zakjes vezels per dag. Mocht het toch teveel zijn, kunnen we gemakkelijk weer afschalen. Ook heb ik al veel baat gehad bij armbandjes die eigenlijk bedoeld zijn tegen wagenziekte, maar erg goed hebben gewerkt tegen misselijkheid in het algemeen, dus die blijf ik ook gewoon dragen. Baat het niet…
En daarnaast iedere dag minimaal één maagbeschermer, indien nodig tabletten tegen de misselijkheid en/of diarree en paracetamol voor zeer waarschijnlijke bot- en spierpijn (bijwerking van in de volgende alinea beschreven spullie). Tot slot nog heparine en zoutoplossing spuiten en alcohol voor de wekelijkse verzorging van de PICC-lijn. Ja, mijn privé apotheek is weer aardig verder uitgebreid!

Op de dag van de chemo zelf, word ik door het bedrijf van de “900-euro-per-injectie-witte-bloedcellen-boost”-spuit, beter bekend als Neulesta, gebeld om een afspraak te maken voor de dag erna. Dan komen ze langs om te laten zien hoe ik de injectie moet zetten. Ik heb mezelf al eerder geïnjecteerd, dus dat is niet zo’n probleem. We moeten alleen even kijken of ik voldoende handfunctie heb om het zelf te doen of dat de Thuiszorg of mijn moeder het even moet doen.

Oh, en dan de pruiken soap nog. Was naar een speciale zaak geweest, maar liep niet helemaal soepel en de pruik die de beste optie leek, was nogal tuttig en ouwelijk; niet-mij. Heb er nu een paar op Amazon besteld die een fractie zijn wat de “officiële” zou kosten, dus even kijken of dat wat is. Anders is er nog een andere zaak waar ik heen kan of misschien laat ik de pruik wel voor wat het is en draag ik mutsjes en sjaals. Meestal beginnen de haren zo rond dag 14 uit te vallen, dus ik heb nog even. We zullen zien!

Ik kijk er uiteraard niet naar uit, maar ik ben er klaar voor en wat mij betreft mag het donderdag zijn! Steek in de tussentijd vooral nog wat kaarsjes aan en wees niet al te zuinig, want ik zal alle kracht en goede vibes nodig hebben! 😘

17 gedachten over “Klaar voor de start!

 1. Ga heel hard voor je duimen en kaarsjes branden Dominique.Ik wens dat je niet al te misselijk gaat worden,maar jouw voorbereidingen zijn vast niet voor niks.Ik wens je alle sterkte en kracht toe.Ans en een knuffeltje van Vaillant kanjer.

  Like

 2. Zo zo dat is nog al wat, wat je te wachten staat….. heel veel kracht en sterkte om deze periode te doorstaan. Ik zal kaarsjes voor je branden.

  Like

 3. Lieve Dominique wij wensen je heel veel sterkte toe, want er staat je heel wat te wachten. Een heel regiment aan kaarsen gaan we voor je branden, want dat verdien je. Ik hoop dat het allemaal zeer voorspoedig gaat verlopen. En pruik of sjaal, dat maakt niet uit, je bent sowieso een pracht mens. Rust nog even goed uit, want het is zo donderdag. Heel veel liefs van ons en Buddy en Joy

  Like

 4. Die kaarsjes worden gebrand voor je Do reken maar. En je gaat weer bij de voorbeden.
  Het is een heel geregel van te voren allemaal heb het toen met mij vriendin meegemaakt.
  Ik weet niet waar je geweest bent voor een pruik, misschien wel bij de bekende zaak in Zeeuws Vlaanderen maar uiteindelijk hebben zij toen kapper Buijze een pruik laten aanmeten en die was perfect.
  Uiteraard heel veel sterkte vanwege dat rotvirus blijf ik toch maar uit je buurt want je hebt al zat aan je hoofd.
  Ik hoop dat niet of heel weinig misselijk bent, hoeft niet bij iedereen heb ik ervaren.
  Hoop dat je bij de laatste categorie hoort!
  Wens je alle sterkte toe, lef heb je genoeg om je boosdoener om zeep te helpen, dus GO FOR IT GIRL.
  Liefs,
  Marja, Fleur en Binkie de superkater.

  Like

 5. Lieve Do,

  Ik heb hier een lading kaarsjes paraat staan voor je ! Ongelooflijk dapper en nuchter hoe je alles uit je pen laat vloeien…..Onwijs veel succes en zet hem op !!!

  Manon ♡☆

  Like

 6. Weer heel veel op je bord Dominique.!!

  Het is dubbel gevoel dat je met de kuren eerst zieker wordt om daarna te genezen.

  Het laatste is wel een vooruitzicht waarvoor je deze mindere periode wil ondergaan.

  Voor wat betreft de haaruitval zijn shawltjes een goed alternatief en kun je ook afwisselen.

  Neem aan dat je ook bekend met de Haarzaak in Koewacht?

  Wens je veel goede moed voor de komende periode.

  Hartelijke groeten.

  Willy Morcus

  Like

 7. Dominique we denken nog steeds aan je. Ik hoop dat je zo min mogelijk last hebt van de bijwerkingen. Jammer dat we niet eens langs kunnen komen maar ik denk dat het verstandiger is om weg te blijven gezien wat er nu rond waait. Een besmetting wilt niemand maar jij kan het zeker nu niet gebruiken . In gedachten ben je bij mij. Heel veel sterkte en liefs

  Hannh

  Like

 8. Lieve Do heel veel sterkte voor de komende tijd. Zal kaarsjes voor je branden. Dikke knuffel en veel liefs Eric en Nicole

  Like

 9. Hoi Dominique wat jammer dat je weer een paar dagen moet wachten maar intussen heeft je lichaam wel een paar dagen langer om aan te sterken voor wat komen gaat. Ik wens je heel veel sterkte en hoop dat de bijwerkingen beperkt zullen blijven. Ik leef intens met je mee in deze heftige periode. Lieve groetjes,

  Like

 10. You are so well prepared for this Dominique, definitely the way to be! I admire your strength and positive attitude for this difficult journey you are on. My thoughts, love and best wishes are with you. xx

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: