Op naar chemo nummer 2!

It giet oan”! Kuur nummer 2 gaat morgen door. Mijn bloedwaarden zijn weer hersteld, maar de chemo gaat wel in aangepaste vorm verder. Blijkbaar waren mijn bloedwaarden toch wel erg riskant laag en het is niet verantwoord om mijn lijf nog een keer zo aan te vallen.

Chemo aangepaste vorm

Vanochtend is eerst bloed afgenomen via mijn PICC-lijn en vervolgens had ik een afspraak bij de specialistisch verpleegkundige. Samengevat komt het er op neer dat mijn bloedwaarden zo schokkend laag waren, dat het niet verantwoord is zo verder te gaan. Daarom is besloten de dosis te verlagen naar 75%. Op basis van de klachten (vermoeidheid, hartkloppingen etc.) had dit niet gebeurd, want die horen er echt gewoon bij. Maar wel vanwege de erg riskante gevolgen van de lage bloedwaarden (trombocytopenie en leukopenie). Nog iets lager en ik had bijvoorbeeld bloed gaan plassen of spontane bloedingen in het maag-/darmkanaal gekregen. Dat eerste was waarschijnlijk al in een begin stadium, want in de urinekweek van 31 juli (toen ik opgenomen werd), waren al wat rode bloedcellen aangetroffen.

Normaal versus abnormaal

De rode parabool is het verloop van de aan chemo gerelateerde klachten in dagen. In de verantwoorde normale situatie vallen die tussen de groene strepen. In mijn geval zat ik daar ver boven door mijn dramatisch lage bloedwaarden, de blauwe lijn. Ik heb dus als het ware een overdosis chemo gekregen die mijn lijf niet kon verwerken met alle gevolgen en risico’s die dat met zich meebracht.

75% dosis

Het is dus te riskant om nogmaals 100% te krijgen, dus het protocol schrijft dan voor dat de dosis verlaagd moet worden naar 75%. Mijn eerste vraag was natuurlijk, wat betekent dit voor mijn kansen op genezing? Kunnen we alle kankercellen nog wel doden als de dosis lager is? Dat is natuurlijk koffiedik kijken, maar het hoeft niet per definitie zo te zijn dat de kansen op genezing nu kleiner worden. Misschien heeft mijn lijf aan een lagere dosis ook wel genoeg, juist omdat de chemo zo stevig binnenkomt. En uiteindelijk, wat hebben we er aan dat ik aan het eind kankervrij ben, maar overlijd aan de gevolgen van te zware chemo? Het is echt te gevaarlijk om zo verder te gaan, dus ook dit is een gevalletje van accepteren en aanvaarden. En hopelijk is de chemo ook net iets draaglijker nu de dosis wat lager is en kunnen we een ziekenhuisopname deze keer vermijden. Zodra ik me goed genoeg voel, plaats ik weer een update over het verloop van kuur nummer 2!

17 gedachten over “Op naar chemo nummer 2!

 1. Gelukkig Do dat het allemaal door kan gaan zij het in een lagere dosis. Maar inderdaad alles wat je er van kunt krijgen is ook niet niks. We gaan gewoon weer een kaarsje branden voor je dat je deze keer lekker bij je hondjes kunt blijven. Vond het echt leuk je nog even gezien te hebben op de dijk!

  Hou je taai, ik denk aan je!

  Marja en Fleur

  Like

 2. Lieve Dominique, heel veel sterkte morgen. We gaan weer volop bidden en hopen dat het nu beter gaat verlopen. De kaarsen branden volle bak in de hoop dat alles goed gaat komen. Heel veel liefs en groetjes

  Like

 3. Vast beter zo Dominique! Je lichaam zal dit vast beter verdragen.

  Hoop van harte dat een en ander nu minder heftig voor je zal zijn.

  Hartelijke groet.

  Willy

  Like

 4. Wise decision to lower the strength of the chemo, you must be super sensitive to it. Sending best wishes, love and prayers for this next episode of your chemo journey, let us hope for less side effects and a quick return to home and dogs xx

  Like

 5. Lieve Do hoop hoe gaat het hoop dat het deze keer beter gaat dan de eerste keer want dat betekent weer een stapje dichter bij genezing. dikke knuffel en liefs van ons Eric en Nicole

  Like

 6. Dominique .. I have been reading all your updates as they come to email .. I know only God knows our end from our beginning .. My mom and dad both died of cancer .. So I know the struggle is real .. But they were both warriors and never gave up the fight .. And to this day I truly believe they were the victors .. I have followed you and Ulli and Mika on Facebook and have fallen in love with you and consider you my family .. You are continually in my prayers day by day .. God surround you with His infinite love .. peace and mercy .. Donna Campbell (Canada)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: