CHEMO 03 | Verrassend….

Ik twijfelde voor de titel tussen “verwarrend” en “verrassend”. Die laatste klinkt positiever, maar eigenlijk zijn ze beiden passend. De derde kuur was echt anders dan de voorgaande twee en ik ben heel erg benieuwd of het eenmalig was of de volgende ook weer zo gaat.

Vrijdag 28 augustus kreeg ik de derde chemokuur en de rest van de dag was ik wel moe, maar eerdere keren sloeg het al veel sneller veel harder in dan nu. En dat was zaterdag nog steeds zo. Ja, ik was beroerd en moe, maar niets in vergelijk met hoe het daarvoor ging. Je wéét dat je niet te vroeg moet juichen, maar hé, we blijven mens, dus stiekem denk je natuurlijk toch, zou ik er doorheen gevallen zijn? Is mijn lijf nu gewend aan die rotzooi en is dit alles? En toen kwam de zondag… Jazeker, ik had te vroeg gejuichd. De zondag sloeg in als een bom. Eigenlijk was ik niet beroerder dan andere keren, maar omdat ik ervoor niet zo beroerd was, voelde het als extra belabberd en extra zwaar. Maandag was ik ook nog niet veel en was het vooral ook een mentale strijd om de dag door te komen. En vanaf dinsdag ging het – zoals te verwachten viel op basis van eerdere kuren – weer bergopwaarts. Vanaf donderdag kon ik weer korte momentjes werken. Mijn concentratie is nog drie keer niks, dus echt lekker doorpakken zit er helaas even niet in, maar goed, het is iedere keer toch weer super fijn om terug bezig te zijn. En toen kwam het weekend dat voor nieuwe verrassingen zorgde! Ik voelde me zó goed, dat ik me haast een beetje zorgen ging maken. Ik had zoveel energie en dacht, huh, klopt dit wel?! Maar “ja” dus, ik voel me gewoon echt goed nu, dus ik geniet er maar lekker van! Alles bij elkaar snap je waarom ik twijfelde tussen verwarrend en verrassend als titel, want dat was beiden van toepassing op deze kuur!

Bijwerkingen

Ik krijg regelmatig de vraag of ik moet overgeven. Nee, gelukkig niet! Ik slik iedere dag maagbeschermers, voor de huidige kuren slik ik een uur voor aanvang anti-misselijkheid medicatie en naderhand slik ik een paar dagen nog een ander medicijn, ook tegen de misselijkheid. Daarmee wordt de misselijkheid aardig onder controle gehouden. De eerste dagen eet (en vaak ook drink) ik minimaal doordat ik geen eetlust heb. De vermoeidheid is eigenlijk de bijwerking waar ik het meest last van heb. Dan denk je,  och, maar das is toch wel mee te dealen, als dat alles is?! Ik kan je zeggen, in 20 jaar chronisch ziek zijn heb ik aardig wat levels van vermoeidheid doorgemaakt, maar deze vermoeidheid is niet te omschrijven. Allesomvattend en verterend, mijn stem valt weg,  ik zie niet scherp, kan geen prikkels verdragen, met m’n ogen knipperen en ademhalen is al een ongekende opgave, bij het minste of geringste schiet mijn hartslag omhoog. Eigenlijk valt het niet met woorden te beschrijven en ik ben dan ook iedere keer weer zo blij als het achter de rug is.
Daarnaast blijven de droge slijmvliezen vervelend. Ik heb er met name last van in mijn mond, keel, ogen en darmen. Het is daarom dat ik éxtra blij ben dat ik niet hoef over te geven, want met die droge slijmvliezen, moet ik daar echt niet aan denken!

En nu….

Woensdag wordt mijn bloed weer gecheckt. Als de waarden dan al goed zijn, met zekerheid vrijdag de vierde en laatste kuur van deze serie. Als ze nog niet goed zijn, vermoed ik donderdag een nieuwe check. En anders zijn ze hopelijk vrijdag goed en kan ik maandag de nieuwe kuur.

Deze keer heb ik woensdag na de bloedcheck een gesprek met de oncoloog, want de specialistisch verpleegkundige heeft vakantie. Ik ken haar niet en heb haar nog nooit gezien omdat ik natuurlijk hier in het ziekenhuis niet onder behandeling ben, dus ben benieuwd. Ik heb nog best wat vragen over het vervolgtraject. Na deze kuur gaan we dus over op een ander medicijn en verandert ook de frequentie. Van één keer in de twee weken, wordt het twaalf weken lang wekelijkse toediening.

Maar dat is allemaal voor later. Voor nu geniet ik nog even lekker van de dagen dat ik me beter voel!

8 gedachten over “CHEMO 03 | Verrassend….

 1. Wat blijf je toch positief! 👍
  Hopelijk blijft het zo goed gaan met de energie die je nu hebt.
  Succes en sterkte weer met de volgende kuur!
  Groeten Ineke

  Like

 2. Woe wat een rollercoster Dominique en wat veranderen dingen snel.Ik kan gelukkig niet uit ervarinng spreken en ben door de reuma moe,maar als ik dit lees,dan ben ik nu al extra moe.Heb echt zoveel respect waar jij doorheen moet en gaat.Ongelooflijk.Geniet tussen door van de 2 mannen ,zoveel als je kunt.Sterkte en hopelijk mag maandag de volgende kuur doorgaan.

  Like

 3. Lieve Do, wat is het weer een verhaal, inderdaad een rollercoaster, waar jij uiteindelijk toch altijd weer het positieve uit weet te halen en dat is natuurlijk heel belangrijk. Sterkte deze week, ik denk aan je, en laat maar weer eens horen wanneer je bellen prettig vindt. Liefs van ons

  Like

 4. Fijn te horen dat het deze keer wat beter gegaan is dan de vorige kuren maar ook wel erg vervelend dat je zoveel bijwerkingen moet incasseren. Wat ben jij toch een kanjer dat je zo positief blijft ondanks alle ellende die je te verwerken krijgt. Ik hoop voor je dat de bloedwaarden goed zullen zijn zodat de geplande kuur kan doorgaan.
  Ik wens je wederom veel sterkte en denk aan je.

  Like

 5. lieve do,
  wat een rare dingen maak je mee met die kuur, eigenlijk is geen week hetzelfde voor je.
  het is iedere keer een vraag wat komt er nu weer.
  hoop voor je dat de laatste van deze reeks door kan gaan dan kun je die van je lijstje afschrappen.
  heel veel sterkte.

  nog geen hoofdletters en zo ik heb mijn bovenarm gebroken dus met 1 vinger typen.

  Like

 6. Dominique what a legend you are to endure the treatment but come up smiling – so proud of you! The tiredness must be difficult for an active lady like yourself but you need to rest when you feel like this. Enjoy those good days, you have earned them. All the best for the next round of treatment. xx

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: