Voelt alles oké?

Oktober is Bostkankermaand, dus laten we het eens uitgebreid over “de meisjes” hebben. Alle mannen denken nu vast, oké bye! Maar… ook al is de kans klein, ook mannen kunnen borstkanker geven en als je geeft om je moeder, vrouw/vriendin/zus/etc, is het raadzaam tóch nog even verder te lezen!

Waar hebben we het over?

1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt in haar leven de diagnose borstkanker. Dat zijn er jaarlijks meer dan 17.000. Hoewel de overlevingskansen steeds beter worden, sterven ieder jaar nog 3.000 van hen aan de gevolgen van deze ziekte.

De meeste vrouwen worden gediagnostiseerd met borstkanker stadium I en II. Wetenschappelijk onderzoek heeft zich de laatste jaren dan ook voornamelijk op deze groep gericht. En met succes! Voor hen zijn de overlevingskansen hoog: na 5 jaar leeft respectievelijk 99% en 92% van hen nog. Lotgenoten die met mij in stadium IV zitten, hebben te maken met minder rooskleurige statistieken. Van hen leeft 5 jaar na de diagnose nog maar 30%.

K.A.N.K.E.R.

Zes letters, één woord. En daarna is nooit meer iets hetzelfde. Kanker zet je leven op z’n kop. Er komt een tweedeling in je leven. Ervoor en erna. De strijd op leven en dood, de angsten, de onzekerheden, het verdriet. Voor jezelf, maar zeker ook voor je directe omgeving. Degenen die machteloos toekijken hoe hun dierbare lijdt. Niemand zou door deze hel moeten gaan. NIEMAND!

Wat kun je zelf doen?

Jazeker, we kunnen allemaal geld doneren om wetenschappelijk onderzoek te financieren. Maar kom op, dat kan je zelf ook bedenken en heb je mij niet voor nodig. Wat ik bedoel is, hoe kun je zélf pro-actief de kans op die nare diagnose verkleinen?

Borstkanker krijgen is óf het gevolg van een verhoogde kans erop door een afwijking in het DNA met als bekendste de BRCA1 en 2 mutaties óf simpelweg dikke pech. Hoe dan ook is het EXTREEM belangrijk dat je je borsten kent. Alleen dan kun je namelijk mogelijke veranderingen ontdekken. Niet alle vrouwen hebben al de leeftijd voor het preventieve bevolkingsonderzoek bereikt en ook dan kan in een periode van 5 jaar een aardige tumor ontwikkelen. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter!

Zelfonderzoek 

Jazeker, dáár ligt jouw kans! Ik hoor je denken, maar moet ik dan aan mijn borsten gaan voelen? JA! Maar da’s toch gênant? Eh, voor wie?! Zet je er overheen en doe wat je moet doen. 

Hoe?

Dat is nu het geweldige nieuws, het is hartstikke simpel en kost je amper tijd!

Waar let je op bij borstonderzoek?
 • Ongewoon knobbeltje in de borst of een bult op de borst
 • Verharding van de borst
 • Pijnlijke, anders aanvoelende plek in de borst
 • Deukjes, kuiltjes of putjes in de huid
 • Veranderingen van de tepel met verschijnselen als roodheid, schilfertjes of eczeem
 • Ingetrokken tepel (behalve als je dat altijd al hebt gehad)
 • Verdikt strengetje naar de tepel
 • Vocht uit de tepel (bloederig, waterig, melkachtig of groenig van kleur)
 • Borst voelt warm aan en is rood gekleurd
 • De huid van de borst ziet er afwijkend uit, als een soort sinaasappelhuid, schilferig en roodheid
 • Pijn in de borst op een plek waar ook het klierweefsel anders aanvoelt
 • Verandering van de huid of bijvoorbeeld een huidzweertje dat niet goed geneest
 • Zwelling in de oksel
 • Vorm of grootte van de borst verandert
 • Dikke ader in de borst
  Bron: https://www.pinkribbon.nl/over-borstkanker/borstzelfonderzoek.html?gclid=CjwKCAjwlbr8BRA0EiwAnt4MTnA1aq01FmnagNvV2R2_0J993axHqMGzBDBndZ0wKT_akOmwWSUz6BoCtxUQAvD_BwE
Hoe doe je het?

Het borstonderzoek kan zowel staand, zittend en liggend. Kies in ieder geval een houding waarbij je jezelf kunt ontspannen en een ruimte waarin je je prettig voelt.

 1. Verdeel de borst in een cirkel met 12 gelijkmatige taartstukken of zie de borst als een klok.
 2. Plaats uw linkerhand ongeveer 5 centimeter onder het rechtersleutelbeen en plaats uw rechterhand in de nek.
 3. Maak met drie vingertoppen van uw linkerhand draaiende bewegingen met een lichte druk van de buitenkant van de borst naar de tepel. Herhaal dit bij alle 12 taartstukken.
 4. Onderzoek ook met deze draaiende bewegingen de oksel en het gebied tussen de oksel en de borst.
 5. Trek vervolgens de tepel iets van het lichaam af om na te gaan of de tepel makkelijk meebeweegt.
 6. Voer het onderzoek ook uit aan de andere borst
  Bron: https://alexandermonro.nl/heb-ik-borstkanker/borstonderzoek-zelf-doen-en-borstkanker/

Als je nog menstrueert kun je het beste een week na je menstruatie je borsten onderzoeken. Na de menopauze kan het op ieder moment. Ook mannen kunnen borstkanker krijgen, dus ook al is de kans klein, af en toe eens checken kan nooit kwaad!

Ik was erg verbaasd dat er relatief weinig fotomateriaal te vinden is, omdat ik de teksten allemaal vrij ingewikkeld vind lezen terwijl het zo simpel is eigenlijk. Maar ik kwam deze tegen en wellicht werkt die wat verhelderend: https://www.instagram.com/p/CFWnxV2DAXU/?igshid=mn8xq5eg2xpx

Chemo update

Tot slot nog even een persoonlijke update. Ik heb nu drie van de twaalf Paclitaxel kuren gehad. Deze kuren zijn voor mijn lichaam tot nu toe onvoorstelbaar beter te verdragen. Ik ben vooral veel moe, maar een andere vermoeidheid dan eerst, bot- en spierpijn in heupen, rug, onderste ribben, heup en schouders, flinke metaalsmaak in mijn mond en verminderde smaakbeleving, slaap slechter en ben veel wakker, eerste dagen na de kuur suf in mijn hoofd, kou en verminderde doorbloeding en voet en handen en verdoofde vingertoppen. M’n wenkbrauwen zijn bijna helemaal uitgevallen en mijn wimpers gaan nu ook hard. Dat eerste is niet zo’n punt en teken gewoon iedere dag nieuwe er op, maar m’n wimpers zijn wel vervelend. Crème op het ooglid dat door knipperen te dicht in de buurt komt, zonder wimpers je oog in loopt en dus gaat prikken, loszittende wimpers die irriteren en gevoel geven dat je een poepoog hebt. Als ik alle bijwerkingen opsom, klinkt het vrij dramatisch, maar het is in veel lichtere mate allemaal dan bij de eerste vier kuren. Natuurlijk geen pretje, maar vrij goed te doen. Vorige week ben ik zelfs naar de bioscoop geweest en ik kan met mate en van kortere duur op gepaste afstand weer mondjesmaat vrienden ontvangen. Ik kan de honden 2 of 3 keer per dag zelf uitlaten, werk paar uurtjes per week. Moet mezelf er vaak wel toe zetten en een schop onder m’n r**t geven, maar super fijn allemaal dat het lukt!

Nog 9 kuren te gaan !

4 gedachten over “Voelt alles oké?

 1. Wat fijn te horen dat deze kuur minder belastend voor je is dan voorgaande kuren. Hopelijk blijft het zo gaan.
  De eerste drie zijn in elk geval al achter de rug.
  Het is al vaak gezegd maar ik moet het toch weer even zeggen dat ik diep respect heb voor de manier waarop jij omgaat met je ziek zijn. Chapeau. Ik wens je weer veel sterkte voor de komende weken.

  Like

 2. Thanks for a great update. It is good to know you are handling the Paclitaxel so well and have already done three treatments, excellent news! Thank you also for sharing the info on breast examination. Here in Australia women over 50 have a free mammogram every two years, but we are still encouraged to self-examine in between screenings. For younger women the self-examination is even more important as they don’t have the benefit of free mammograms. Sending good wishes and healing hugs dear Dominique, you truly are a legend. xx

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: