HET ZIT ER OP!

De vlag kan uit; de chemotherapie zit er op! 4 maanden, bijna 22 weken, 151 dagen, 3636 uren… Wat was het een bijzondere periode en wat is er veel gebeurd.

Tijd voor reflectie

Ik stapte er blanco en een tikkeltje naïef in. Immers, wat kun je verwachten van iets dat je nooit hebt meegemaakt? Je leest de lijst met bijwerkingen, ervaringen van anderen, krijgt alle info, maar eigenlijk heb je natuurlijk geen flauw idee wat je te wachten staat. Misschien maar goed ook, maar terwijl ik nadacht over de inhoud van deze blog en een moment nam om alles te overdenken, realiseerde ik me dat het toch echt wel een zwaar proces is geweest en ik best veel heb ingeleverd. Ik dacht terug aan die eerste vier kuren. De slechte start met ziekenhuisopname, hoe afschuwelijk afzien het die eerste vijf dagen altijd was en je lijf het zó zwaar heeft dat het als het ware in een soort half-bewustszijn gaat en alle niet-belangrijke functies op dat moment uitschakelt, maar ook hoe ik in die tweede week dan toch wel weer opkrabbelde. Toen die helse kuren voorbij waren, de twaalf wekelijkse kuren. De eerste weken waar ik vrij makkelijk doorheen kwam, maar waarbij je toch merkte dat het iedere week wat minder werd en ik weer wat inleverde. De tijd om te herstellen was te kort en de lijst met bijwerkingen werd langer en langer. Steeds minder écht goede dagen totdat ze nagenoeg verdwenen, steeds wat minder werken, minder de honden uitlaten, minder actief. En dan de eindeloze lijst bijwerkingen… alles bij elkaar was het veel. Heel veel. Omdat het geleidelijk aangaat, ben je je er minder bewust van. Je zit middenin het proces en de trein dendert door. Maar alles bij elkaar… als ik terug denk aan hoe ik bijvoorbeeld eind juli was en hoe ik nu ben, heb ik los van alle bijwerkingen ook qua conditie en kracht toch ook een hoop ingeleverd.

Volle kracht vooruit

Op dit moment voel ik vooral opluchting en een enorme mentale boost dat het voorbij is. Vanaf nu wordt het alleen maar beter! In plaats van een super zeldzame goede dag, met een beetje mazzel een acceptabele dag en verder vooral veel mindere dagen, wordt het nu andersom en zullen er steeds weer meer goede dagen gaan komen. Wat een heerlijk vooruitzicht! Er zal tijd overheen gaan en misschien komt er nog wel een (mentale) terugval, maar och, dat zie ik dan wel weer. Ik kan nu niet gaan wachten op iets wat misschien niet gaat komen.

Het herstel zal zeker tijd in beslag nemen en ook iets zijn dat geleidelijk zal gaan. Gemiddeld rekenen ze toch zo’n drie maanden voor alles weer goed is. Dus voor mijn slijmvliezen weer helemaal goed zijn, mijn smaak weer terug normaal is, etc. Voor de vermoeidheid kunnen ze niet echt een tijd geven. De ervaring is dat patiënten vaak goede perioden meemaken en denken, “Ik ben er doorheen” en er dan komt er uit het niets weer een terugval.

De specialistisch verpleegkundige gaf wat betreft de haargroei aan dat je hoofdhuid vaak na die drie maanden weer bedekt is, maar je haren nog echt heel erg kort zijn. En als we in die periode met hormoontherapie beginnen, gaat de haargroei vaak nog iets langzamer. Voorlopig zal ik dus nog mutsjes dragen.

Wat betreft mijn vingertopjes is het spannend, want de eerste drie maanden na de laatste chemo kunnen de klachten nog verergeren. Dan is er een periode van twee jaar dat er nog verbetering kan optreden en alle klachten die je daarna nog hebt, zijn permanent. Dus hopelijk herstelt het nog volledig de komende tijd.

Voor nu hebben we weer een horde genomen en zijn we weer een stapje dichterbij – hopelijk – genezing. Ik ga nu lekker uitrusten, op krachten komen en mijn leven weer oppakken. Ik kan niet wachten tot ik me beter voel en weer gewoon goed in mijn vel zit!

Een Dikke Dankjewel

Jullie blijven me verbazen en verassen met jullie steun en medeleven. Nog altijd ontvang ik wekelijks kaarten, bloemen en cadeautjes, dagelijks telefoontjes en berichtjes… jullie zijn geweldig!

Ik stuur dit jaar geen kerstkaarten, maar via deze weg wil ik jullie bedanken voor jullie ongekende steun, uit verwachte en zeker ook onverwachte hoek. Fijne feestdagen en alle goeds voor 2021!

PS. Ik begreep dat sommigen de teksten van de blogs niet meer kunnen lezen in de e-mails. Ik weet niet hoe het komt, maar misschien helpt het als je je afmeldt (staat onderaan de mail van WordPress vast wel iets) en vervolgens weer aanmelden. Ik heb het abonnement met een jaar verlengd en mogelijk veranderd het adres van de blog site daarmee ook en heeft het daar mee te maken. Het nieuwe adres zou dan https://dominiquedejonge.wordpress.com zijn…

17 gedachten over “HET ZIT ER OP!

 1. Super dat je deze grote hobbel hebt kunnen nemen en hoop voor nu even kunt bijtanken en ondanks alles toch een beetje kunt genieten van de feestdagen.hoewel ze anders zullen zijn,ga je vastgenieten met de mannen samen.Ik kan nog een boel van jou leren.je bent een topper.

  Like

 2. Blijf kalmpjes aan doen en er voor gaan! Hele mooie kerstdagen en voor 2021 een sterke start en alleen maar goeds. Liefs van mij Els Dees

  Outlook for Android downloaden

  ________________________________

  Like

 3. Diep respect voor je Do, ik moest steeds aan je denken vandaag! Het zit er nu echt op!

  Respect voor de prijs die je betaald hebt de afgelopen maanden en het afzien wat je hebt moeten doen, mentaal en fysiek. Maar de hoofdprijs komt nu in zicht voor je.
  Hou die petjes nog maar ff op toch koud buiten meid.

  Ik wens jou, en ook je familie die waarschijnlijk machteloos heeft moeten toe kijken omdat niemand je hier mee helpen kon heel veel sterkte toe en ook voor hen heb ik groot respect reken maar.

  Ga genieten van de feestdagen al zijn ze voor de hele wereld anders dan altijd, jij hebt het gehad nu!

  knuffel voor Uli en Mika

  Like

 4. Geweldig, wat fijn, dit deel is klaar. En inderdaad nu lekker uitrusten.
  Ik hoop dat 2021 een jaar wordt waarin alles uiteindelijk weer goed komt voor je. Een jaar dat voorspoedig voor je gaat verlopen. Een liefdevol, gezellig, gelukkig, maar vooral een steeds gezonder wordend jaar.
  Heel veel liefs lieverd van Bram, Marja, Buddy en Joy.

  Like

 5. Hoi Dominique, vandaag veel aan je gedacht. Wat fijn voor je dat het erop zit en wat heb je het goed gedaan. Nu fysiek weer wat sterker worden maar het zal toch tijd nodig hebben. Voor jou kan dat natuurlijk niet snel genoeg gaan. Het is je van harte gegund om je leven weer op de rails te krijgen en weer met andere dingen bezig te kunnen zijn dan overleven. Ook voor je ouders en familie zal het een opluchting zijn dat je het hebt kunnen volbrengen.
  Ik hoop dat je mag genieten van de kerstdagen. Voor 2021 wens ik jou en allen die je dierbaar zijn alle goeds toe.
  Een warme (kerst)groet van mij

  Like

 6. Heel goed Do. Je hebt het nu achter je en nu met goede moed het nieuwe jaar in. Dat gaat jou zeker lukken omdat je altijd zo positief bent ingesteld. Daar hebben wij alle bewondering voor!!!
  Fijne feestdagen en een héél gelukkig en gezond Nieuwjaar, óók voor Uli en Mika.

  Like

 7. Gelukkig, het zit erop. Nog net voor kerst en oud en nieuw, 2021 kan alleen maar beter worden dan 2020.
  Zowel voor jou als voor je familie.

  Like

 8. Hoi Do, wat fijn voor je dat de vervelende behandelingen nu achter de rug zijn. Hopelijk zul je je in de komende tijd langzamerhand wat beter gaan voelen. Aan je positieve instelling zal het niet liggen.
  Ik wens je fijne kerstdagen en een goede jaarwisseling en al het beste voor 2021. Dat het een beter jaar mag worden dan dat het het afgelopen jaar was.
  Het ga je goed!
  X Ineke

  Like

 9. Wat super fijn dat die chemo erop zit! Op naar een positief 2021! Zonder zoveel hobbels en tegenslagen.💪🏻
  Alvast hele fijne dagen!

  Like

 10. Fijn dat het er op zit, bijkomen nu. We hebben zoveel respect voor jou. Geniet van de feestdagen en voor 2021 een mooi, gelukkig en gezond jaar. Liefs Angelo, Sonja poot van Lance & Yuki 😘

  Like

 11. Dominique, Wat een opluchting dat je nu aan je herstel kunt gaan werken en deze nare periode achter je kunt laten.

  Hopelijk worden de feestdagen “goede” dagen zodat je samen met je ouders en de honden kunt genieten.

  Ik wens je een voorspoedige herstelperiode en een mooi 2021.

  Hartelijke groeten

  Willy Morcus

  Like

 12. Goede morgen Lieve Do ik voor jou dat de weg vooruit alleen maar beter wordt. Ik wil je toch fijne dagen wensen.
  Dikke kus en een hele grote knuffel Groetjes Eric en Nicole

  Like

 13. What a long and arduous journey it has been for you Dominique. I am so pleased you have had the last treatment and can now look forward to recovery. Brave, beautiful lady – may 2021 bring good health and a return to a happier, more relaxed lifestyle you. Thank you for all your honest, informative updates. Love and best wishes. Judy McShane xoxo

  Like

 14. Dominique ik ben zoblij voor je dat het er weer voor je opzit. Een traject dat lichamelijke en geestelijk veel van je gevraagd heeft. Wat mij betreft mag je 22 vlaggen uithangen . Dat heb je verdiend. Morgen de laatste dag van het jaar en dan 2021. Ik hoop dat dit een geweldig jaar voor je wordt. Je rustig kan bijkomen en je lichaam zich zo goed mogelijk kan herstellen. Liefst en groetjes Hanny.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: