Dag 2020, hallo 2021

Wat is tijd toch een vreemd fenomeen. Vandaag is het een jaar geleden dat ik de diagnose borstkanker kreeg en de chirurg me verzekerde: “Ik ben er van overtuigd dat we je hier goed doorheen gaan krijgen”. Hoe anders bleek de realiteit. Het lijkt zowel de dag als gisteren als een leven geleden.

Hoop en vrees

De feestdagen van 2019 en 2020 waren er beiden van hoop en vrees. Waar in 2019 de vrees voor de diagnose borstkanker regeerde, is het voor die van 2020 na een vol jaar behandelingen om de kanker te verslaan, vooral de hoop die overheerst. De hoop dat de operatie, RFA, bestralingen en chemotherapie er voor hebben gezorgd de kanker verslaan hebben. De hoop dat die minuscule kans op genezing mogelijk is en ik nog een lange, gezonde en gelukkige toekomst voor me heb. Tegelijkertijd schiet ook door mijn hoofd, wat als dat niet het geval is en ik tot de groep behoor die gemiddeld nog 3 jaar na de diagnose leeft ?  Heb ik er dan nu al 1/3 opzitten? Dus een beetje vrees is er toch ook nog, maar er is nu geen reden om daar van uit te gaan en ik ben nooit gemiddeld geweest, dus laten we hopen dat ik dat nu ook niet word!

Dag 2020

Eerder deze week “bladerde” ik door alle blogs van afgelopen jaar en realiseerde ik me eens te meer dat er écht veel gebeurd is. Het was een enorm bewogen jaar, een jaar vol strijd en vechten, maar gelukkig ook een jaar met een hoop lichtpuntjes. Ongekende en nog altijd voortdurende steun uit alle hoeken, bijzondere ontmoetingen en gebeurtenissen… zelfs in de donkerste tijden zijn ze er gelukkig nog, die lichtpuntjes. Het was geen verloren jaar, maar een jaar waarin ik een mega investering heb gedaan om een toekomst te hebben.

Hallo 2021

We gaan vol goede moed het nieuwe jaar in. Op 1 januari 2020 stuurde een goede vriend een nieuwjaarswens waar ik gedurende het jaar vaak aan gedacht heb: “Laat 2020 het jaar worden waarin je kanker verslaat”. Ik hoop dat uit de scan van aanstaande maandag zal blijken dat we daarin geslaagd zijn of in ieder geval een heel eind mee gekomen zijn! We zijn er nog niet, het herstel van de chemo zal echt nog wel even duren, de kans is groot dat er nog bestralingen zullen volgen en sowieso minimaal vijf jaar hormoon therapie, maar als het dan maar voor de goede zaak is. Stiekem blijf ik nog altijd hopen dat genezing mogelijk is, dat we echt ALLE kankercellen kunnen doden en ik nog een mooie en lange toekomst in het verschiet heb. En je weet wat ze zeggen, hoop doet leven! Dus dat lijkt me een mooi motto voor 2021. Doen wat nodig is om die kankervrije toekomst tegemoet te gaan en ondertussen van ieder moment genieten!

Ik heb het al vaak gezegd, maar iedereen die met ons mee geleefd heeft, aan ons heeft gedacht, kaartjes/berichtjes/bloemen/cadeautjes heeft gestuurd, langs kwam, belde of op welke manier dan ook ons gesteund heeft… een heel dikke DANKJEWEL! Vaak zeggen mensen, “ik zou willen dat ik iets voor je kon betekenen”. Maar dat doen jullie! Jullie leven met ons mee, denken aan en bidden voor ons, branden kaarsjes… De gedachte dat we niet alleen hierin staan en zoveel mensen met ons meeleven, sterkt ons en geeft ons kracht! Je doet dus wel degelijk iets en weet dat het zeer gewaardeerd wordt!

Een gezellige en veilige jaarwisseling voor jullie allemaal gewenst en een gezegend en gezond 2021! Op naar een kankervrij jaar vol met mooie momenten om van te genieten!

Enne… voor de PZC-lezers onder ons… houdt zaterdag de krant in de gaten. Je zou wel eens een bekende aan kunnen treffen… 😉!

Januari vs december 2020 || 📷 Patricia Winkels

10 gedachten over “Dag 2020, hallo 2021

 1. Lieve Dominiqoe,wat super verwoord en er straalt naast angst en onzekerheid ook een boel vertrouwen en krcht uit.laten we nog gewoon even doorduimen en hopen op een zo goed mogelijke uitslag maandag.wijj wensne jou samen met familie,Ulli en Mika een veilige jaarwisseling en op een beter 2021.je bent een voorbeeld voor velen en heb diep respect voor je.knuffletjes van ons samen uit Eindhoven.Ans en Vaillant

  Like

 2. Hoi Do,
  Wij wensen je alle goeds, gezondheid en een gelukkig 2021!
  We hopen dat al je moeite om de kanker te verslaan niet voor niets is geweest en je nog heel veel jaren gegeven zijn.
  Veel sterkte met je herstel!
  Het ga je goed!!!
  Liefs Ineke

  Like

 3. Wat heb je hard gevochten in dit jaar, ik lees altijd je blogs maar reageer niet altijd, maar in gedachte vecht ik en zovelen met je mee. Op naar een goed en beter 2021 voor iedereen maar in speciaal voor jou 🙏

  Like

 4. Lieve Do, ik denk dat je een voorbeeld voor vele mensen bent. Ik heb enorm veel respect voor je hoe je het afgelopen jaar hebt geknokt. Fijn om dit jaar af te sluiten en ik hoop zo dat je je na een goede uitslag maandag, kunt richten op herstel in 2021! 😘

  Like

 5. Bonjour Do
  Nous te souhaitons une belle année 2021 et que 2020 reste qu’un souvenir
  On espère pouvoir venir cette nouvelle année à condition que ce virus nous laisse en paix
  On pense bien à toi bon réveillon et bon 1 janvier en famille chez Ina et Hans profite et fait une bise à chacun
  Bisous
  Annick et Michel

  Like

 6. Nou Dominique een heftiger jaar is niet te bedenken.

  Hopelijk een mooi start van het nieuwe jaar met goed nieuws.

  Voor nu een gezellige Oud en Nieuw met de mensen die zo dierbaar zijn voor jou.

  Hartelijke groeten

  Willy Morcus.

  Like

 7. Lieve Do hoop voor jou dat 2021 een fantastisch gelukkig en vooral een gezonder jaar wordt dan 2020 dikke knuffel en veel liefs van ons Nicole en Eric

  Like

 8. Dominique what a year it has been for you, but still you smile remains along with your bravery and optimistic attitude. You so deserve a better, healthier, happier year and we will hope for that with all our heart. Love and best wishes for 2021, and thank you for your many heartfelt posts xoxo

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: