De Uitslag

Na een lange dag wachten werd ik dan eindelijk gebeld met de uitslag van de PET-CT scan. Wat hebben de RFA, bestralingen en chemo gedaan, hoe staan we er nu voor en wat zijn de volgende stappen?

Lever

De behandelingen daar zijn succesvol geweest. Waarschijnlijk met name de combinatie RFA+bestralen, want de levermetastasen die in april te zien waren, zijn nu niet meer zichtbaar. Wel is er aan de rand van de lever iets dat oplicht op de scan. Alleen kunnen ze niet goed zien wat het nu precies is. Bij deze soort PET-CT wordt FDG ingespoten en dat wordt opgenomen door snelgroeiende cellen, die vervolgens op de scan oplichten. Kankercellen zijn snelgroeiende cellen, maar dat is littekenweefsel ook. Wat nu oplicht, zou dus ook littekenweefsel van de eerdere injectie(s) kunnen zijn. Maar het kan ook een nieuwe uitzaaiing zijn. Om daar zekerheid over te krijgen, moet er een MRI van mijn lever gemaakt worden.

Bekken

Voor de start van de chemo had ik twee botmetastasen in mijn bekken. De linker is nu niet meer zichtbaar, de rechter nog wel. Daarvan wisten we al dat de samenstelling anders was en wat ze op de CT zien is een gebied waar de dichtheid van het bot verminderd is. Verminderde botdichtheid kan een teken van kwaadaardige cellen zijn en dus betekenen dat de uitzaaiing er nog zit, maar ook hier kunnen ze geen goede beoordeling geven enkel op basis van deze scan beelden. Dus naast een MRI-scan van de lever, gaan we er ook nog eentje van mijn bekken maken.

Hormoonspiegel

Verder vroeg ik nog of we misschien beter al met de hormoontherapie zouden starten. Het lijkt me dat het aantal kankercellen dat nu nog in mijn lijf zit, op dit moment op het laagst mogelijke niveau is. Moeten we daar dan niet van profiteren en zorgen dat we de voedingsbron van die kankercellen die er nu nog zitten, minimaliseren? Wat gelijk staat aan: zorgen dat ze geen oestrogeen meer krijgen aangezien ik hormoongevoelige borstkanker heb en mijn kankercellen zich dus voeden met oestrogeen? Kortom, dat we ASAP starten met de hormoontherapie om de aanmaak van oestrogeen zo laag mogelijk te houden? Dat vond mijn oncoloog ook een goed idee, dus als ik voor de MRI’s ga, laten we ook gelijk bloedprikken naar mijn hormoonspiegel. Dat niveau kan nog veranderen, want dat ik door de chemo in de overgang ben gekomen en mijn eierstokken buiten bedrijf zijn en stilliggen, wil niet zeggen dat dat zo blijft. Het zou nog terug kunnen herstellen, maar dan hebben we de waarden voor nu in ieder geval en kunnen ze daar de hormoontherapie op afstemmen. De bedoeling is dat ik daar over een paar weken mee zal starten.

Conclusie

Ik ben overwegend positief. De uitslag van de scan had slechter, maar ook beter gekund. Natuurlijk hoopten we op het bericht dat er nergens meer iets te zien was. Helaas is dat (nog?) niet het geval, maar de kanker is in ieder geval niet verder uitgezaaid en dat is een opluchting.
In principe kunnen we nu dus stellen als we uitgaan van vier uitzaaiingen voor behandeling (het ieneminie uitzaaiinkje-in-wording in mijn lever dat op het laatste moment nog werd mee bestraald, reken ik gemakshalve even niet mee), dat 75% niet meer zichtbaar is na behandeling en van die overige 25% (de rechter uitzaaiing op mijn bekken) kan het nog beide kanten op. Plus nog een onbekend weefseltje aan de rand van mijn lever wat verder uitgezocht moet worden en mogelijk een nieuwe uitzaaiing of littekenweefsel is.

De uitslagen van de MRI’s zullen ook weer in het MDO overlegd worden. Dat is op dinsdag. Komende dinsdag gaat ‘m dat dus niet worden, want dan zou ik maandag al een scan moeten hebben en dat is onmogelijk aangezien ik vanavond pas om half zeven gebeld ben. Dat betekent dus op zijn vroegst de 19e in het overleg en vandaag over twee weken, de 22e,  op zijn vroegst een telefoontje met de uitslagen en wat besloten is dat wat de vervolgstappen zijn.

Kijk die prachtige eerste haartjes eens groeien!

9 gedachten over “De Uitslag

 1. pfff ik heb met je mee zitten wachten wat duurde die dag lang zo. Gematigd positief inderdaad als je het zo leest.
  Die eventuele kleine uitzaaiingen kunnen dan waarschijnlijk apart aangepakt worden.
  Je bent er nog niet van af maar de uitslag had vele malen slechter kunnen zijn meis.
  Neem even je rust en dan eind van de maand er weer tegenaan.
  En inderdaad wat een prachtige haartjes beginnen er weer te groeien op je hoofd ben benieuwd hoe dat er uit gaat zien. Mijn nicht die hetzelfde snerthaar had als ik kreeg een volle bos krullen terug.
  Wens je alle sterkte je hebt 3/4 van de slag al binnen in ieder geval!

  liefs Marja en Fleur

  Like

 2. While not the “all clear” we hoped for, not a bad result either Dominique – no new metastasis, so that is brilliant. Frustrating you have to wait a couple more weeks for MRIs but also a good chance to rest up and recover. Agree that an early start on the hormone treatment is the best plan. Love the new hair, can’t wait for updates on that, but my goodness you look beautiful and stylish without it too! Good luck, we keep fingers and paws crossed for an excellent result with the MRIs. xoxo

  Like

 3. Hoi Dominique,
  Wat zal dat een lange en spannende dag geweest zijn gisteren. Fijn dat de behandelingen hun werk goed gedaan hebben ook al is nog niet alles helemaal duidelijk in beeld.
  Wel jammer dat je pas over twee weken weet wat het verdere behandelplan zal zijn. Het liefst zou je waarschijnlijk vandaag nog willen beginnen. Maar intussen kun jij even bijtanken. Ik wens je weer veel sterkte.

  Like

 4. Dag Dominique, ik ben je blogs gaan lezen na het stuk in de krant, wat een weg heb jij al moeten afleggen, maar wat een positief ingestelde dame ben jij, ik wil je voa deze weg heel veel sterkte wensen en ik hoop dat al deze behandelingen en onderzoeken, en het steeds weer in spanning wachten op de uitslag, tot een goed herstel mogen leiden, ik blijf je volgen, veel liefs Marlies

  Like

 5. Lieve Do de uitslag heeft twee kanten lees ik. En dat geeft toch weer hoop op dat het allemaal goed komt . Zal nog wel een lange weg zijn . Ik wens je heel veel sterkte dikke knuffel en veel liefs. Eric en Nicole

  Like

 6. Lieve Do,

  Met spanning je bericht af gewacht. Natuurlijk hadden we gehoopt dat alles weg zou zijn. Dat is helaas niet het geval. Wel positief dat de chemo’s en bestralingen gewerkt hebben omdat een aantal metatasten er niet meer zijn. Wel weer de onzekerheid over de rechterkant van je bekken en het randje of je lever. Ook dat daar weer extra onderzoek voor nodig is. Knap hoe je zelf het idee over de hormoontherapie aankaart. Typisch Do. Kanjer. Fijn dat je haar “terugkomt”; wie weet: een gigantische bos met krullen. Schijnt vaker voor te komen.
  Hele dikke knuffel en sterkte ♥️!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: