Welkom op mijn spreekuur

Alles wat je moet weten over radiotherapie

“Als je kanker hebt, krijg je chemo therapie en dat is de aller zwaarste behandeling”. Een opmerking die je vaak hoort, maar zeer zeker niet altijd waar is. Allereerst omdat chemo therapie niet bij alle kanker zinvol en/of noodzakelijk is en ten tweede omdat radiotherapie ook geen grapje is en misschien wel net zo zwaar is als chemo, alleen op een heel andere manier. Dus… naar aanleiding van de intake gisteren en wat mij te wachten staat een kort lesje Radiotherapie voor Dummies!

Waarom moet ik bestraald worden?

Voor mijn borst geamputeerd werd, is de schildwachtklierprocedure uitgevoerd. Hierbij werden vier lymfeklieren uit mijn oksel verwijderd. Na onderzoek bleken er drie macro metastasen te bevatten (uitzaaiingen groter dan 2 mm). Daarna bleek dat de kanker uitgezaaid was naar mijn lever en bekken en werd mijn oksel even geparkeerd en focusten we eerst op behandeling van het grotere geheel. Nu zijn de uitzaaiingen in mijn bekken en mogelijk resterende kwaadaardige cellen in mijn lymfeklieren in oksel gebied aan de beurt voor verdere behandeling.
Op de PET-CT scan zijn geen actieve klieren meer te zien, maar mogelijk zijn er wel nog wel kankercellen aanwezig die te klein zijn om goed zichtbaar te worden op deze scan. Omdat de borstkanker bij mij sowieso al uitgezaaid is en we behandelen met curatieve opzet, willen we geen risico nemen dat hier mogelijk nog cellen rondwaren die ook weer uit kunnen gaan zaaien op termijn en nieuwe tumoren kunnen gaan vormen, dus daarom is er voor gekozen om zowel mijn oksel als borstwand nog te gaan bestralen. Op het plaatje hieronder zie je hoe groot het gebied is dat bestraald gaat worden.

Het zullen in totaal vijftien sessies bij het ZRTI in Vlissingen zijn, vijf dagen per week en het weekend om uit te rusten. Ik start aanstaande maandag en heb de laatste bestraling 2 april. Gisteren is de CT-scan gemaakt en zijn alle rasterlijnen afgetekend die helpen het bestralingstoestel op de juiste plek in te stellen. Die lijnen moeten de gehele periode zichtbaar blijven, dus twee keer per dag moet ik er talk poeder over heen smeren en indien nodig bijtekenen.

Hoe gaat de bestraling van borst en borstwand in zijn werk?

Mocht je benieuwd zijn hoe de daadwerkelijke bestraling verloopt, is onderstaande video een aanrader.

Bijwerkingen van bestraling

Tijdens de bestralingsperiode

Omdat een vrij groot gebied bestraald wordt, wordt ook een groot aantal cellen vernietigd door de straling. Je lijf moet die opruimen en opnieuw aanmaken en dat alleen al kost een berg energie. Tel daarbij op dat je vijf dagen in de week bestraald moet worden voor een bepaald aantal weken en je begrijpt dat flinke vermoeidheid dan zeer waarschijnlijk de kop op steekt.

Vaak wordt de huid ook beschadigd door de straling. Deze kan rood gaan zien en gaan branden. Soms gaat de bestraalde huid zelfs kapot. Daarnaast kun je last hebben van jeuk. De pigmentcellen in de huid reageren op de bestraling waardoor de huid in de maanden na bestraling donkerder wordt. Meestal verdwijnt dat na 2-8 maanden weer.

Je kunt steken in het borstgebied krijgen, de slokdarm kan wat mee bestraald worden, waardoor je slikklachten krijgt en als de longen mee worden bestraald, kun je last krijgen van kortademigheid en kriebelhoest. Kans is niet heel groot, maar aanwezig.

Na de bestralingsperiode

De straling kan de overgebleven lymfeklieren in de oksel beschadigen, waardoor je levenslang last kunt krijgen van oedeem in de arm en/of het bestraalde gebied. Daarnaast kan de straling er ook voor zorgen dat spieren beschadigen en verstijven, waardoor ze sneller inkorten en bewegingsbeperkingen en stijfheid geven in de arm en het schoudergewricht. Ik heb dit al in beperkte mate overhouden aan mijn operatie, dus ik hoop dat dit niet verergerd na de bestraling. Ik heb mijn arm en schouders immers heel hard nodig om transfers te maken en in mijn rolstoel te rijden!

De vermoeidheid kan nog maanden na de laatste bestraling voortduren. Tot slot nog de mogelijkheid op hartfalen. Mijn borsttumor zat links, dus de kans is aanwezig dat mijn hart ook mee bestraald wordt met als gevolg hartritmestoornissen, afwijkingen aan de hartkleppen en vernauwing van de kransslagaders met een hartinfarct tot gevolg, kortademigheid en vermoeidheid. De kans hierop is zeer klein (1-2%. In vergelijk: kans op hartfalen door roken is 20%). De chemo kan ook op lange termijn hartschade veroorzaken, dus er is zeker een kans, maar deze is vrij minimaal en wordt nog verder verkleind door toepassen van de Breath-hold techniek.

Dus… iedereen die nog denkt dat radiotherapie meevalt… Misschien, laten we het hopen! Maar de kans is groot dat ook dit een pittige drie weken gaan worden. Heel anders dan die tijdens de chemotherapie, maar zeker niet minder heftig. Laten we hopen dat het goed vol te houden is en ik er goed doorheen kom met zo min mogelijk bijwerkingen op korte en lange termijn!

Bestraling bekken

Vanochtend heb ik de intake voor de bestraling van mijn bekken in Rotterdam gehad. Dat gaat reuze meevallen. Het is wederom stereotactische bestraling (hoge precisie bestraling), net zoals bij mijn lever. Twee sessies met een week tijd ertussen en dat traject zal pas starten als de bestraling in Vlissingen afgerond is. Op een later moment vertel ik daar wel meer over.

Bronnen:

11 gedachten over “Welkom op mijn spreekuur

 1. Hallo Dominique, dat zullen dan weer een paar pittige weken voor je worden en je hebt al zoveel voor je kiezen gehad. Gelukkig dat het in Vlissingen kan maar dan nog…ook het dagelijks reizen naar het ZRTI vergt energie. Wat een goede voorlichtingsfilm over het bestralen. Goed dat je de bronnen erbij vermeld hebt om nog eens verder te kijken. Ik wens je weer veel sterkte toe voor de komende tijd. Lieve groetjes

  Like

 2. Heel veel sterkte Dominique voor de komende weken, zal geen kattepis zijn. Iedereen zegt wel, jij kan dit wel, maar je moet er toch weer door heen, zal een zware dobber worden voor jou en je familie, maar je krijgt vast een extra knuffel van je hondjes. Hopelijk niet te veel bijwerkingen en dan kom je er wel doorheen, heel veel sterkte en we denken aan je
  Kees en Marie Louise Maas (wijlen Basil)

  Like

 3. Dankjewel voor je update Dominique en nu maar weer al je moed bij elkaar rapen

  voor deze nieuwe ronde. Hopelijk valt het nu eens mee.

  Hatelijke groeten.

  Willy

  Like

 4. Hallo Dominique,
  Dank voor het inkijkje in de bestralingswereld! Dit was zeer leerzaam!
  Voor jou breekt nu weer een intensieve periode aan. Je hebt in het verleden “veel kracht” laten zien. Dominique, dit gaat jou ook lukken!!
  We denken aan jou en wensen jou veel sterkte en het allerbeste.
  Groetjes, Ludo en Liesbeth

  Like

 5. Hi Dominique,
  Thank you for another informative and well explained update. Radiation therapy is certainly not a walk in the park and you are in for some tough times ahead. I wish you all the best for what awaits you in the weeks to come. Although we look forward to your blogs, please – rest up as much as you can, the updates can certainly wait until you are well again.
  Sending love and hugs from Australia.
  Judy xxxx

  Like

 6. Lieve Do dat worden weer hele zware weken en inderdaad wie denkt dat bestraling minder erg is die heeft nog nooit met kanker in zijn omgeving te maken gehad. Ik wens je heel veel sterkte de komende weken liefs van ons Eric en Nicole

  Like

 7. Bedankt weer voor je uitvoerige info; een wereld op zichzelf. En het lijkt me een belastend traject..per dag je moed weer bij elkaar te moeten graaien en m soms misschien niet weten te vinden. Sterkte weer

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: