De één na laatste behandeling zit er op!

No more barbecue! Of nou ja, ik lag natuurlijk niet letterlijk op de barbecue, maar het klinkt zo lekker theatraal en je weet, ik hou wel van een beetje drama gheghe. De vijftien sessies radiotherapie van mijn oksel en borstwand zitten er op en geloof het of niet, ze zijn omgevlogen!

De sessies in beeld

Zoals in mijn vorige blog post beloofd, heb ik foto’s laten maken ter verduidelijking. Als je uit de kleedkamer geroepen wordt, is dit wat je ziet bij binnenkomst in de bestralingsruimte.

De armsteunen staan op de voor mij juiste plek op de tafel, de rubberen flap ligt op te warmen en als je op de tafel bent gaan liggen, krijg je de videobril op en leg je je armen in de steunen. Dan schuiven ze de tafel met jou er op onder het bestralingsapparaat (blauwe pijl) en checken ze aan de hand van de lijnen op je huid of je precies in de juiste positie ligt (ook als je je adem inhoudt zoals tijdens het bestralen zelf nodig is) en indien nodig verleggen ze je iets. Dan gaan ze de ruimte uit. Na de controle foto’s en eventueel nog bijstellen (op afstand) van de positie van de tafel, start het daadwerkelijke bestralen.

Wat je in de paarse cirkel ziet, is de arm met het bestralinsapparaat zelf er aan. Die draait in verschillende posities om je heen, beginnend rechts van je en eindigt links onder je (de laatste bestralingssessie gaat achterlangs via je schouder). Ik geloof dat het in totaal zes losse bestralingssessies zijn. Erg hè, ik heb niet eens goed opgelet hoeveel het er nu exact waren haha. Zoals je rechts op de foto kunt zien, hangen er camera’s waarmee ze je in de gaten kunnen houden en door de intercom krijg je de adem instructies. Mocht er iets zijn, kun je dus altijd je hand opsteken.

En zo ziet het er dan uit als je er in ligt. Nee, ik heb geen rare gele vlek, maar ik laat het topless op internet verschijnen aan anderen over hehe. Je ziet de rubberen flap (in deze blog lees je waarom die er ligt) en het zwarte blokje op mijn buik meet mijn ademhaling. Die zie ik dan weer terug op het beeld van de videobril en helpt bij het volbrengen van de breath hold techniek, zodat ik kan zien of mijn longen voldoende gevuld zijn met lucht. Dit bleek voor mijn lijf best een lastige. Achteraf gezien had ik dat kunnen bedenken, omdat je middenrif natuurlijk ook een spier is en mijn buikspieren nu eenmaal niet echt van grote hulp kunnen zijn bij het vullen van mijn longen. Laten we zeggen dat ik vermoed dat mijn fysiotherapeut nog spierpijn in haar vingers heeft van het losmasseren van mijn middenrif en losmaken van mijn ribben haha. Doordat mijn armen niet volledig boven mijn hoofd hoefden te liggen, is de pijn in mijn linkerschouder meegevallen. Hij hangt af en de spieren zaten aardig vast, maar ook dat was te doen. Achteraf gezien. Tijdens het los masseren zelf denk ik daar anders over.

Bijwerkingen

Ik moet zeggen dat het me reuze is meegevallen. Het is natuurlijk voor iedereen anderd, maar in mijn geval stelde het weinig voor in vergelijking met chemo. Fysiek gezien ben ik moe en heb ik vocht onder mijn oksel en rond mijn litteken, maar mijn huid is enkel wat verbrand en niet open gegaan. De dystrofie en autonome dysreflexie waren wat onrustig en speelden regelmatig op, wat wel vervelend was, maar allemaal binnen het acceptabele. Mentaal gezien ben ik blij dat het achter de rug is en word ik nog blijer bij de gedachte dat het behandeltraject er nu écht bijna op zit! De eerste week vond ik het zwaarst, omdat ik toen aan het puzzelen was van wat lukt en wat niet. De tweede en derde week zijn omgevlogen en had ik een goede balans gevonden. Eén, hooguit twee keer per dag de honden uitlaten en me verder koest houden. Hoewel, afgelopen week heb ik alweer best wat uren gewerkt, maar wat lukt, dat lukt en ik was het beu om niks te doen. Hele dagen haken gaat ook vervelen haha.

Mogelijk nemen volgende week de roodheid en vermoeidheid nog toe. Je denkt, bestralen is klaar dus de boel gaat herstellen, maar dat is blijkbaar niet zo. Het kan echt nog even door werken in je lichaam. De roodheid van de huid gaat over in volledig bruin worden. Het kan best een poos duren voor dat weg is, maar dat is niet zo gek want je zomerkleurtje raak je ook niet 123 kwijt. Het vocht kan langer duren en het is dus even afwachten wanneer ik mijn gewone prothese en bh weer aankan.

Op naar de laatste!

Dinsdag staan de CT-scan en moulage in het EMC gepland. Ze zullen weer een matras maken, zodat ik iedere bestralingssessie in dezelfde positie zit. Aan de hand van de beelden van de CT-scan wordt het bestralingsplan gemaakt. Dit zal weer stereotactische bestraling zijn, dus hoge precisie bestraling. Een heel hoge dosis straling op een heel klein afgebakend gebied, nl de uitzaaiing. Deze vorm van bestraling had ik voor mijn lever ook.

Voor nu fijne Paasdagen allemaal en tot gauw weer!

12 gedachten over “De één na laatste behandeling zit er op!

 1. Voorbij gevlogen inderdaad die laatste keer dan nog en dan ben je er vanaf.
  Fijn dat de bijwerkingen mee zijn gevallen je hebt al genoeg voor je kiezen gehad.
  Wens je een Zalig Pasen, jou en je familie hond en de andere familie leden. Nu maar eens onbezorgde pasen.
  liefs,
  Marja,Fleur en Binkie

  Like

  1. Gelukkig ishet voor jouzelf een beetje meegevallen als je daar al over kunt spreken.Meid wat heb je veel voor de kiezen gehad.Hoop dat je na deze ene behandeling nu ook echt kunt zeggen dat het er op zit.We duimen dat de naweeen ook nog een beetje meevallen.Fijne paasdagen voor jullie allemaal.liefs ans en vaillant

   Like

 2. Heel mooi Do, dat alles is meegevallen. Verder sterkte bij de laatste behandeling en Fijne Paasdagen toegewenst voor jou en je familie. Groetjes

  Like

 3. fijn om te lezen dat het bestralings traject is meegevallen, sterkte verder, op het gemakje verder herstellen, niet te veel hooi op je vork nemen, fijn weekend en groetjes. Marlies

  Like

 4. Fijn Dominique dat het erop zit.
  Jij vond het gelukkig meevallen maar ik denk dat het toch best pittig geweest is.
  Jij hebt natuurlijk al zoveel moeten doorstaan en dan wordt de pijngrens automatisch verlegd denk ik.
  Des te beter natuurlijk, jij bent gewoon een kanjer!!!
  Veel sterkte verder voor het laatste traject.
  Nu proberen te genieten van de Paasdagen en even bijtanken.
  Lieve groetjes,

  Like

 5. Ongeloofelijk!
  Wat ben je toch sterk
  Als je er zo over kan schrijven!!
  Knap hoor en fijn dat het erop zit!
  Fijne paasdagen en hopenlijk snel tot ziens!

  Liefs Elly en Roy Scheele

  Like

 6. Ik ben blij voor je dat het mee gevallen is. Het lijkt me logisch dat je in het begin nerveus bent daar je nog niet precies weet wat je te wachten staat en hoe je lichaam erop reageert. Ik neem mijn petje voor je af, kanjer. Fijne Paasdagen gewenst.

  Like

 7. Yay, the three weeks of treatment are done and you are feeling pretty good, well done! Onwards and upwards for the CT scan and moulding on Tuesday. May your Easter be an extra special, super happy one. Love and hugs from Australia. xoxo

  Like

 8. Weer een stap verder in het hele proces. Gelukkig niet al teveel bijwerkingen van de bestralingen. Prettige paasdagen. Ook voor je familie. Hoop dat je er een beetje van kan genieten.

  Like

 9. Hallo Dominique,
  Weer veel dank voor jouw uitleg over jouw behandeling. Heel bijzonder dat we zo met jou mee mogen kijken!!!
  Nu de laatste fase……
  Die zal ook goed gaan hoor! We duimen en denken aan jou.
  Lieve groet, Ludo en Liesbeth

  Like

 10. Lieve Do gelukkig wordt het traject steeds korter en is de bestraling meegevallen als je dat zo mag noemen. Op naar de volgende fase en ik hoop dat die ook meevalt heel veel succes. dikke knuffel en veel liefs Eric en Nicole

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: