HET ZIT ER OP!

Na bijna anderhalf jaar zijn we klaar met behandelen! Door een reken/denkfoutje van mij een week eerder dan gepland. Ik heb namelijk vorige week donderdag al de laatste bestraling van mijn bekken gehad en ben nu dus officieel klaar!

Radiotherapie bekken

Beelden met de uitzaaiingen in mijn bekken omcirkeld

De bestralingssessies voor de uitzaaiingen in mijn bekken duurden 24 minuten en 17 minuten, dus in totaal een drie kwartier per keer. Mijn armen konden gekruist op mijn borst liggen, dus ik lag gewoon comfortabel en de laatste keer heb ik zelfs geslapen. Ik had na de eerste sessie wel behoorlijk wat vermoeidheid, maar toen was ik natuurlijk ook nog meer aan het herstellen van de bestraling van mijn oksel en borstwand.

Bestralingsapparaat “Polaris” in het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam.

Herstel huid

Door de radiotherapie van mijn bekken is de huid niet beschadigd, maar door die van mijn oksel en thoraxwand wel.

Op mijn borstwand is het bestraalde gebied vuurrood en onder mijn oksel donkerbruin en ziet het er best een beetje ranzig uit. Het kriebelt behoorlijk en doet zeer, net als door de zon verbrande huid. Voor de jeuk slik ik hooikoortspillen (op advies van ZRTI, heb ik niet zelf bedacht hoor) en koel ik met een coldpack. Daarnaast smeer ik twee keer per dag met brandwondengel dat koelt de huid , maar verzorgt en desinfecteert ook. Heerlijk spul!

Maandag belde de physician assistant van het ZRTI en afgaand op hoe ik de situatie beschreef, denkt ze dat het ergste achter de rug is. Ik denk dat ze gelijk heeft, want de huid is al minder vurig dan het een paar dagen geleden was. Het is nu wachten tot het gaat vervellen. Als het goed is, is de onderliggende huid inmiddels ook voldoende hersteld en zit er weer gezonde huid onder. Op sommige plekken heb ik nog wel wat schaafwondjes, maar niks wat echt zorgwekkend is.

Wat wel vervelend is, is dat ik nu geen bh en prothese kan dragen. De beugel zou teveel in het vocht onder mijn oksel drukken en de huid teveel belasten. En de prothese schuurt teveel over mijn huid. Gelukkig is het nog koud en met mijn winterjas aan, zie je er niks van. Gek hè, met een kaal hoofd naar buiten deed me niks, maar zonder prothese zichtbaar naar buiten gaan, zou ik toch wel een dingetje vinden en me echt even overheen moeten zetten. Maar voor mij dus een voordeel dat het nog fris is, haha. Geen idee hoe lang het duurt voor ik een topje weer voor een bh kan verruilen en mijn prothese weer kan dragen, maar ik vermoed dat het nog wel een paar weken duurt voor dit echt goed hersteld is.

Na controle

En nu is het na bijna anderhalf jaar ineens “volbracht”… Het zit er op! Laten we hopen dat het voldoende is geweest en dat ik nog heel veel mooie jaren voor de boeg heb. Ik denk dat er altijd wel een voor en na kanker tijdperk zal blijven bestaan, maar ik kan nu weer verder! We hebben gedaan wat we konden en ik kan en mag mijn leven niet laten beheersen door de angst dat het mogelijk terugkomt. Jazeker, die kans is absoluut aanwezig, maar het ging om een beperkt aantal uitzaaiingen en wie weet ben ik wel één van die uitzonderingen op de regel. Laten we het hopen!

Wat betreft de na controle… ja, dat is nog even een dingetje. Omdat we curatief behandeld hebben, dus “behandeld met genezing als doel”, betekent dit dat de na controle officieel alleen bestaat uit 2 keer per jaar lichamelijk onderzoek en indien nodig eerder op geleide van klachten. Op zich snap ik die insteek; je gaat er immers van uit dat de kanker voorgoed weg is. Als de kanker enkel in mijn borst of een lymfeklier had gezeten en de chemo en bestraling preventief waren geweest, had ik daar denk ik prima mee kunnen leven. Maar in mijn geval weten we dat de kankercellen zich al in mijn bloed bevonden en zich genesteld hadden in meerdere uitzaaiingen op meerdere plekken in mijn lijf. Als je me voorafgaand aan het behandeltraject lichamelijk had onderzocht, had je enkel de primaire tumor in mijn borst ontdekt. De uitzaaiingen in mijn lymfeklieren, bekken en lever had je dan volkomen gemist, terwijl ze er wel degelijk waren. Om nu dan te zeggen, we doen lichamelijk onderzoek twee keer per jaar en als je klachten hebt, kijken we eerder verder… dat voelt eerlijk gezegd wel een beetje bijzonder. Want tegen de tijd dat je klachten hebt, betekent het dus dat de kanker al dermate vergevorderd terug is. Ik realiseer me heel goed dat als het nu terug zou komen, genezing niet meer mogelijk is en we enkel nog levensverlengend behandelen. Maar ook dan wil je er toch zo vroeg mogelijk bij zijn, zodat je het zo snel mogelijk de kop in kan drukken? Volgens mijn – inmiddels ex – oncoloog –  uit het EMC leert hun ervaring dat een jaarlijkse PET-CT scan maken geen toegevoegde waarde heeft. Ik zal ongetwijfeld aan het kortste eind trekken, maar ik blijf het toch een heel bijzondere insteek vinden in mijn situatie. Ik ben in Rotterdam helemaal klaar en alles is weer terug geheveld naar Terneuzen en zij zullen dus ook de nacontrole doen. De laatste keer dat ik de specialistisch verpleegkundige telefonisch sprak, gaf ze aan mijn gedachtegang te begrijpen en zei ze dat ze het nog met de oncoloog zou overleggen. Eind mei heb ik de eerste controle voor de hormoon therapie en dan wil ik het toch nog eens bespreken. Zeker ook omdat ik weet van een andere jonge vrouw met borstkanker bij wie het enkel naar de lymfeklieren of zelfs helemaal niet uitgezaaid was, en zij wél een jaarlijkse scan krijgt. In een ander ziekenhuis, dat wel, maar toch… Het sterkt me in de gedachte dat ik niet iets raars vraag. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Dat was het weer even voor nu. Ik geniet van het zonnetje, alle lieve mensen om mij heen en dat ik nu kan zeggen (of eigenlijk liever: van de daken kan schreeuwen):

IK BEN KANKERVRIJ!

18 gedachten over “HET ZIT ER OP!

 1. Het harde werken, de vele kilometertjes rijden en de zoveel niet benoemde dingen, is bereikt.
  Het is je gelukt door je wilskracht. Genieten nu!

  Like

 2. Wat een reis Dominique! Je hebt het toch maar weer allemaal gedaan en doorstaan. Ontzettend moedig en knap van je. Wat dat betreft: een dubbele felicitatie!

  Like

 3. Gefeliciteerd Do en ga nu maar eens genieten van het leven.
  Je hebt heel veel doorstaan de laatste jaren nu maar eens zorgeloos leven.
  Ik bewonder nog steeds de moed die je hebt gehad om alles te ondergaan natuurlijk wil je nog een flink aantal jaren verder leven, maar ondertussen jij alleen voelt wat je er voor over hebt gehad.

  En die scan, kan me voorstellen dat je daar een dubbel gevoel bij hebt.
  Ik zou er zeker achterheen gaan en proberen dat voor elkaar te krijgen al was het alleen maar voor de rust tussen je oren.
  Desnoods in een ander ziekenhuis als ze dwars liggen.

  Ja dat topje en die BH kan me voorstellen dat je daar niet op zit te wachten is er niet een mooie grote sjaal of omslagdoek mocht het plots warm worden?

  Weet je ik heb door die botkanker al vanaf mijn 18 e een kunstgebit en dat voelt ook zo. Nimmer zal iemand me zonder zien. Pas nu begin ik er meer lak aan te krijgen eigenlijk.

  Probeer eens om iets te verzinnen ik heb een fijne naaimachine dus kan hem afwerken en naaien voor je ook.

  liefs Marja en Fleur (die weer aan de stamcellen zit)

  Like

 4. Hoi Do, fijn dat je alles nu achter de rug hebt! Het heeft veel kracht, pijn en moeite gekost, maar je hebt het toch maar gedaan! Nooit opgegeven en altijd positief gebleven.
  Petje af! 😄
  Hopelijk kun je weer gaan genieten als je lichaam weer hersteld is.
  X Ineke

  Like

 5. Hallo Dominique,
  Hoera, HET zit erop!! “Petje af”, Dominique, voor de wijze waarop jij dit alles hebt doorgemaakt!!!
  Nu nog even werken aan de wijze waarop jij de nazorg prettig vindt. Dat gaat jou vast lukken.
  Dominique, we zien jou en jouw lieve honden vast weer op de dijk. Heel graag tot dan en lieve groet,
  Ludo en Liesbeth

  Like

 6. Dominic, wij genieten met je mee en zijn heeeeeel blij voor jou
  Je weet dat we weer een pup je hebben , je zal ons wel eens zien met SIEN

  Like

 7. Wat fijn dat het er op zit, bijzonder hoe positief jij heel deze periode was!, kunnen veel mensen een voorbeeld aan nemen! Nu lekker genieten 😘

  Like

 8. Hoi Do,
  Mooi dat het hele traject er nu opzit. Heel goed van je hoe je alles ondergaan hebt en steeds maar weer in mooie blogs het ons hebt laten weten.
  Voor nu en de toekomst heel veel gezondheid en geluk toegewenst.
  Groetjes van Ben en Joan.

  Like

 9. Dominique, wat een heerlijk gevoel moet dat zijn dat het hele traject erop zit, wat een kanjer ben je.
  ik wens jou een mooie, gezonde en zorgeloze toekomst toe! groetjes Marlies

  Like

 10. Een dikke welgemeende proficiat en een fijne tijd tegemoet. Je zal het best zwaar gehad hebben, maar waar een wil is,is……de ene wat hobbeliger dan de andere. En hopelijk werkt Corona wat mee om je leven weer op te pakken en GENIETEN

  Like

 11. Heerlijk, het medische traject zit erop. Positieve instelling om te zeggen. Ik ben kankervrij. Joop heeft dezelfde instelling. Ik ben kankervrij (tot het tegendeel is bewezen) . Inderdaad wel vreemd van het na traject.

  Like

 12. Dit is mooi Dominique en wat ben en blijf je een krachtig positief mooi mensen.Hoop dat je idd kunt zggen ik kan het hele traject achter mij laten en alleen maar voledig zien te herstellen.ik zou het je denk ik niet nadoen.Heel veel sterkte met het herstelproces.

  Like

 13. Wat fijn te lezen dat het traject achter de rug is , wat zal het je een stuk rust geven. Je hebt veel moeten doorstaan, maar omdat je zo’n doorzettertje bent is het gelukt om dit tot een goed einde te brengen. Zo knap van je dat je al die tijd positief gebleven bent. Chapeau. Nu proberen het leven weer op te pakken zonder ziekenhuisbezoeken enz. maar dat zal vast wel snel wennen😉 Ik wens je alle goeds voor de toekomst. Geniet ervan. Lieve groetjes

  Like

 14. Ik hoop dat je weer snel in “volledig tenue” kunt flaneren als de temperaturen buiten het toelaten, en als je lijf dat ook weer aan kan……

  Like

 15. Congratulations Dominique on reaching the end of a very long and difficult journey. You have faced every challenge with strength and dignity, now at long last you are free of the treatment regime. Rest up to let your body fully recover, then go out and continue your amazing life, enjoy every wonderful moment – you deserve nothing but good health and happiness from now on. Much love from Australia, I am so very pleased and happy for you. xxxx

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: